Utorak, 27. veljače 2024.

Vigilare obranio slobodu govora i prava katoličkih vjernika

Nakon naloga Vrhovnog suda za izuzećem sutkinje Sandre Artuković Kunšt zbog ideološke (lgbt) pristranosti iz postupka udruge „Dugine obitelji protiv Vigilare“ i ukidanja prvostupanjske presude zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“, Županijski sud u Zagrebu u petak 24. rujna 2021. donio je presudu kojom je tužbu Duginih obitelji odbacio kao neosnovanu, a stavove udruge Vigilare „koja promiče tradicionalne društvene vrijednosti te sukladno poslanju Katoličke crkve štiti prava pripadnika katoličke vjeroispovijesti“, dopuštenim izražavanjem svjetonazora, ocijenivši to legalnim, legitimnim i demokratskim.

Velike zasluge za ovu presudu ima i izvrstan pravni tim udruge Vigilare, na čelu s odvjetničkim uredom Jagar i Grebenar, koji je dokazao da se ne radi ni o kakvoj diskriminaciji, već o slobodi izražavanja koje je bilo primarno usmjereno na peticiju prema Hrvatskoj televiziji koja je u svibnju 2020. emitirala dokumentarni film homoseksualne tematike (Janina dugina obitelj) te predsjedniku države Milanoviću koji je lani primio predstavnike navedene lgbt udruge, autore prve homo-slikovnice za djecu.

U odluci je naglašeno da se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije (čl. 9.) diskriminacijom ne smatra djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem crkve ili vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke Crkve koja homoseksualnost opisuje kao „čin sam sebi neuredan“ i „protivan naravnom zakonu“ (Katekizam KC 2357).

Sud je ustvrdio i da se radi o slobodi govora, izražavanja i kritike, kao temeljnih vrijednosti demokratskog društva te da su javno izrečeni stavovi Vigilare u okviru sustava vrijednosti koji kao udruga promiče: konzervativnih društvenih vrjednota i kulture života, što je sukladno vrijednostima njezina statuta, priznatim i ozakonjenim od strane države.

Kao vrlo značajno ističe se sudsko mišljenje da je stajalište (udruge Vigilare) prema kojem „tradicionalna i prirodna heteroseksualna bračna zajednica i obitelj imaju presuda doprinos za fizičko i psihičko zdravlje članova obitelji, a osobito djece,“ posve legalno i legitimno.

„Pobjeda na Županijskom sudu u Zagrebu danas nije samo pobjeda Vigilare, nego i, općenito, velika pobjeda za demokraciju, slobodu govora, izražavanja i vjeroispovijesti u Hrvatskoj. Sud je samo potvrdio ono što svi zdravorazumski znamo i što očekujemo u demokratskim društvima, to jest, da neki imaju drukčije mišljenje. Borit ćemo se kao lavovi za društvo temeljeno na kršćanskim vrjednotama jer su te vrjednote temelj zapadne civilizacije. Bez tih temelja, društvo i civilizacije prvo uđu u kaos, a onda se raspadnu i nestanu“, komentirao je presudu predsjednik udruge Vigilare dr. Vice Batarelo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...