Petak, 29. ožujka 2024.

Mali izazov za velike duhovne promjene

Često se može čuti u razgovoru s katolicima iz kruga obitelji ili prijatelja, koje susrećemo nedjeljom na Svetoj misi, da nisu pročitali Bibliju ili barem Novi Zavjet i da im je dovoljno ono što čuju nedjeljom s ambona.

Evo (naizgled) jednostavnog izazova. Pročitajte svaki dan u trajanju od samo pet minuta jedan odlomak Evanđelja svetog Marka. Samo pet minuta. Mnogi su pokušali, neki uspjeli…

Kako najbolje uspjeti. Kod čitanja, zamislite se da stojite pokraj Isusa, apostola, bolesnika, velikog svećenika… Uđite u „scenu“.

Zašto sv. Marko? Pa, jednostavno zato što je to čovjek koji je bio vjerni pratitelj sv. Petra i njegov tumač. Petar ga čak naziva svojim „sinom“ koliko su bili bliski. Slušao je što je prvi papa govorio, propovijedao i tumačio. Nije nikada sreo Isusa osim po svjedočanstvu sv. Petra. Čak je putovao sa sv. Pavlom i sv. Barnabom s kojim je bio rođak.

Odlučio je sve što je čuo (i zapamtio) zapisati. Pisao je bivšim poganima (a tada kršćanima) koji nisu bili upoznati sa Starim zavjetom i židovskim običajima i pravilima.

Nije bio nadaren niti vješt pisac kao „voljeni liječnik Luka“, već je bio narodni čovjek oduševljen Kristom i očevidac apostolskog djelovanja sv. Petra s kojim je bio i u Rimu. Svi likovi njegovog evanđelja su ljudi od krvi i mesa sa svojim tugama i radostima. Jedino sv. Marko opisuje zgodu gdje je Isus premoren spavao „na krmi na uzglavku“ za vrijeme oluje na jezeru.

Sv. Marko navodi i riječi sv. Petra da „tko se obrati, povjeruje u evanđelje i krsti, spasit će se“! Dakle, vrlo je eksplicitan i politički nekorektan.

Zašto, nadalje, sv. Marko? Pa i najkraći je od svih evanđelja.

Dakle, čitanje svaki dan po pet minuta. Ako vas nešto zbunjuje ili otvara pitanja – pitajte. Pitajte baku, župnika, kapelana, Vigilare…. Ali ustrajte u čitanju!

Zašto uopće čitati Sveto pismo? Jednostavno zato što je u početku bila Riječ koja je sve stvorila i koja sve mijenja. To nije mrtvo slovo na papiru već Snaga. Probajte i iznenadit ćete se promjenom!

Nastavlja se.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...