Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koje su najvažnije stvari u odgoju djece u vjeri? Evo savjeta crkvenog naučitelja i sveca

Znamo da su roditelji prvi i najvažniji odgojitelji svoje djece u katoličkoj vjeri. Evo što je o tome pisao biskup i crkveni naučitelj sveti Alfonz Liguori u 36. propovijedi u svojoj knjizi o propovijedima za svaku nedjelju. Njegov blagdan danas slavimo.

Poučavanje u istinama vjere

Iz neznanja proizlazi loše ponašanje i prokletstvo mnogih. To vrijedi i za nemarne roditelje. U prvom redu, roditelj treba svoju djecu poučavati u istinama vjere, a posebno u četiri glavna otajstva.

Prvo, da postoji samo jedan Bog Stvoritelj i Gospodar svih stvari;

 Drugo, da je Bog pravedan koji će u sljedećem životu dobre nagraditi vječnom slavom raja, a zle kazniti vječnim mukama pakla;

 Treće, Otajstvo Presvetog Trojstva, to jest da su u Bogu Tri Osobe koje su samo jedan Bog, jer imaju samo jednu bit.

 Četvrto, otajstvo utjelovljenja Božje riječi – Sina Božjega i pravoga Boga koji je postao čovjekom u krilu Marijinu te trpio i umro za naše spasenje.

Roditelji, dužni ste znati istine vjere

Kad bi otac ili majka rekli da sami ne poznaju ta otajstva, može li se takva isprika prihvatiti? to jest, može li jedan grijeh opravdati drugi? Ako ste neupućeni u ova otajstva, dužni ste ih naučiti i kasnije poučavati svoju djecu.

Pošaljite barem svoju djecu na katekizam. Kakav je jad vidjeti toliko očeva i majki koji nisu u stanju poučiti djecu najpotrebnijim istinama vjere i koji umjesto da pošalju svoje sinove i kćeri na kršćanski nauk… zapošljavaju ih porukama ili drugim poslovima od male važnosti, a kada odrastu ne znaju što znači smrtni grijeh, pakao ili vječnost, ne znaju čak ni Vjerovanje, Oče naš ili Zdravo Marijo koje je svaki kršćanin dužan naučiti pod prijetnjom smrtnog grijeha.

Tri važne stvari – svako jutro

Vjernički roditelji ne samo što moraju poučavati svoju djecu o ovim stvarima, koje su najvažnije, nego i u djelima i praksama koja treba činiti svako jutro nakon ustajanja.

Uče ih:

 Prvo, zahvaliti Bogu što im je sačuvao život tijekom noći;

 Drugo, da ponude Bogu sva dobra djela koja će izvršiti i sve trpljenja koje će pretrpjeti tijekom dana;

 Treće, moliti Isusa Krista i Presvetu Mariju da ih sačuvaju od grijeha tijekom dana;

A kasnije tijekom dana

  • da svaku večer čine ispit savjesti i činom kajanja;
  • svakodnevno činiti djela vjere, nade i ljubavi,
  • moliti krunicu
  • pohoditi Presveti Oltarski Sakrament.

Što još dobri očevi rade?

Neki dobri očevi obitelji pažljivo nabave knjigu meditacija za čitanje i čine zajedničku mentalnu molitvu pola sata svaki dan.

To je ono što vas Duh Sveti uzdiže da prakticirate.

„Imaš li djece, pouči ih i povij im vrat za mladosti.“ (Sirah, 7,23)

Nastojte ih od djetinjstva obučavati ovim vjerskim navikama i kada odrastu, oni će ustrajati u njima. Naviknite ih i na ispovijed i pričest svaki tjedan.

Tako zbori crkveni naučitelj, biskup i svetac Alfonz Liguori. Jeste li spremni saslušati njegove preporuke za duhovni rast i spas svoje djece?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...