Subota, 27. travnja 2024.

Shia LaBeouf konvertirao na katoličanstvo: Glavnu ulogu imali su Padre Pio i tradicionalna latinska misa

Glumac Shia LaBeouf je rekao da je konvertirao na kršćanstvo tijekom snimanja svoga nadolazećeg filma „Padre Pio“ i da je postao član Rimokatoličke crkve.

LaBeouf je govorio o svome obraćenju u intervjuu objavljenom u četvrtak s biskupom Robertom Barronom.

Glumac se prvi put susreo s Crkvom dok je živio u samostanu kapucina kako bi bolje razumio pokojnog mistika svetog Padre Pija, kojeg LaBeouf glumi u nadolazećem filmu.

Ulazeći u projekt, LaBeouf je rekao da se nalazio na najmračnijoj točki u svome životu nakon niza javnih skandala. Privlačila ga je duhovnost i tražio se u raznim vjerskim skupinama kako bi pronašao smisao, boreći se s mislima o bespomoćnosti i samoubojstvu.

„Imao sam pištolj na stolu. Mislio sam da ću otići odavde“, prisjetio se Shia u skoro devedesetominutnom intervjuu. „Nisam više želio biti živ kad se sve ovo dogodilo. Sram kakav nikad prije nisam doživio — vrsta srama da zaboraviš disati. Ne znaš kamo da ideš. Ne mogu izaći van i samo otići uzeti taco”.

„Ali sam isto tako imao tu duboku želju da izdržim“, dodao je.

Glumac je opisao kako je iznenada pronašao vjeru tijekom svoga istraživanja, rekavši da je njegov način razmišljanja u filmu bio usmjeren na njegovu karijeru, a ne na Boga.

„I onda se dogodilo. Već sam bio tamo, nisam imao kamo. Ovo je bila zadnja postaja vlaka. Nisam imao kamo otići – u svakom smislu“, rekao je LaBeouf u intervjuu.

Nastavio je: „Sada znam da je Bog koristio moj ego da me privuče k sebi. Odvlačeći me od svjetovnih želja. Sve se to događalo istovremeno. Ali znalo je biti poticaja da sjednem u svoj auto, odvezem se [do samostana] i da pomislim: ‘Oh, spasit ću svoju karijeru’”.

Međutim, dok je istraživao i glumio ulogu, LaBeouf je rekao da se osjećao „prevarenim“ od Boga.

„I kad sam došao ovamo, dogodila se promjena. Dogodila se kao u kartaškoj igri. Kao da me netko prevario, tako mi je bilo“ – ispričao je glumac. „Ne na loš način. Nego na način da to nisam mogao vidjeti. Bio sam toliko blizu da to nisam mogao vidjeti. Vidim to drugačije sada kada je vrijeme prošlo”.

LaBeouf je u razgovoru opisao svoje osjećaje i nauk o kršćanskom razumijevanju grijeha i oprosta kao ključ za izvlačenje iz mračnog razdoblja u vlastitome životu.

Glumac je rekao da se nije osjećao vrijednim traženja pobožnosti bilo koje vrste sve dok nije sreo druge koji su se moralno borili na načine koje nikada prije nije vidio i osjećali se sigurnima.

Prošle godine, LaBeouf je optužen za dva prekršaja – sitnu krađu i nanošenje štete – nakon što je ukrao muškarcu šešir u tučnjavi koja je prerasla u fizički obračun. Samo nekoliko mjeseci kasnije, njegova bivša djevojka i pop zvijezda FKA Twigs tužila ga je zbog navodnog zlostavljanja.

Još jedna bivša djevojka tužila ga je i tvrdi da ju je LaBeouf zlostavljao.

„Vidjeti druge ljude koji su sagriješili više od svega što sam mogao zamisliti i koji su se pronašli u Kristu natjeralo me da se osjećam kao, ‘Oh, to mi daje nadu’”, rekao je LaBeouf biskupu. „Počeo sam slušati iskustva drugih pokvarenih ljudi koji su pronašli svoj put u ovome, i zbog toga sam se osjećao kao da imam dopuštenje”.

LaBeouf glumi glavni lik u „Padre Piju“, filmu redatelja Abela Ferrare koji istražuje život Padre Pija.

Padre Pio rođen je kao Francesco Forgione u južnoj Italiji 1887. Postao je poznat zbog stigmi, tj. rana poput onih na tijelu Isusa Krista. Umro je 1968. u dobi od 81 godine, papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 1999., a zatim kanonizirao 2002. Ferrara je prethodno snimio kratki dokumentarac o ovome svecu.

Unatoč intenzivnom ispitivanju skeptika i članova medicinske zajednice, nije dano konačno objašnjenje za Pijeve stigme, koje su se pojavljivale i zacjeljivale tijekom njegova života.

LaBeouf je osjećao golem pritisak dok je saznavao više o Piju i razgovarao s kapucinima, za koje kaže da su ga preklinjali: „Nemoj nas krivo shvatiti, ali on je jedini kojeg imamo”.

Glumac je tijekom intervjua naglašavao da je unatoč svom intenzivnom uranjanju još uvijek nov u vjeri i da nije stručnjak za različite aspekte religije. Kada je počelo njegovo obraćenje, LaBeouf i kapucini nisu bili sigurni ni je li ikada bio kršten.

„Nisam znao da sam kršten. Bio sam kršten kao beba i nisam se toga ni sjećao. Moj me ujak krstio u Trinitarnoj formuli”, objasnio je.

LaBeouf je rekao Barronu da je tradicionalni oblik katoličke mise – koja se slavi na latinskom – bio ključan i za njegovo obraćenje i za njegovu izvedbu kao glumca koji glumi Padre Pija.

„Kada me Ferrara zamolio da koristim talijanski naglasak dok glumim, odbio sam. Film je postao previše osoban i previše važan da bih nosio masku“, rekao je LaBeouf Barronu.

„Dok smo imali tradicionalnu misu, doživio sam istinska emocionalna iskustva, a osim te činjenice treba uzeti u obzir da je Pio bio govornik napuljskog dijalektalnog govora, njegov govor ne bi odgovarao standardnom talijanskom, i zbog toga nisam htio govoriti talijanski jer mi je film postao previše osoban“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...