Četvrtak, 25. travnja 2024.

Biskup Demetrio Fernández upozorava da neki prijedlozi za Sinodu o sinodalnosti pokušavaju ‘izmisliti’ novo poslanje Crkve

Španjolski biskup Demetrio Fernández iz Córdobe upozorio je da Sinoda o sinodalnosti u svojoj prvoj fazi uključuje prijedloge koji ne dolaze od Boga te se u svom tjednom pastoralnom pismu osvrnuo na probleme “razlučivanja” koje je uočio u pripremnim dokumentima.

Fernández je upozorio da, unatoč tome što je sinoda “uzburkala vode Crkve”, ona sada ne može “izmisliti” novo poslanje.

“Duh Sveti je taj koji govori u nama. I tu može doći do dvosmislenosti, jer ne nedostaje ljudi koji brkaju Duha Svetoga sa svojim vlastitim čudnim idejama”, napisao je Fernández.

Dok su neki “pogrješni prijedlozi” odbačeni u prvoj fazi sinode, Fernández je optužio druge, koje je “predložila mala manjina i odmah su uključeni u zaključne dokumente”, za “nedostatak najelementarnijeg razlučivanja”.

Prelat je stoga pozvao na razlučivanje korištenjem Božje riječi kao smjernice za “iskušavanje duhova,  dolaze li oni od Boga ili od Zloga”.

Fernández je rekao da je odstupanje od Tradicije, koja uključuje crkveno učiteljstvo, „hirovito, to je osuđivanje sebe na neplodnost. Duh Sveti ne može sada doći da nam kaže nešto suprotno od onoga što je rekao u prethodnim razdobljima.”

Savjetovao je da sinoda mora razmatrati “što je Crkva činila posvuda i uvijek kroz stoljeća”.

Fernández je specificirao teme koje izazivaju zabrinutost na sinodi, napisavši da “sada nema smisla proturječiti” doktrini Crkve o celibatu, svećeništvu samo za muškarce, blagoslovu istospolnih zajednica, pobačaju i eutanaziji.

Fernández je naglasio da Katolička Crkva ne donosi odluke u skladu s demokratskim procesom koji odražava volju “naroda”: “Sinode i skupštine ne smiju proturječiti onome što Duh govori njegovoj Crkvi kao da je Crkva građanski parlament, koji mijenja zakone na zahtjev birača“, izjavio je.

Predložio je da, baš kao što je Sveta Stolica upozorila da njemački “Sinodalni put” ne obvezuje biskupe i vjernike, te da ne obvezuje “nove pristupe nauku i moralu”, tako se ni Sinoda o Sinodalnosti ne bi trebala smatrati obvezujućom.

Inače, Španjolska je bila mjesto nekih od najkontroverznijih prijedloga do sada na Sinodi o sinodalnosti, s nadbiskupijama Barcelone i Zaragoze koje su pozvale na razmatranje neobveznog svećeničkog celibata i uključivanje žena u svećeništvo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...