Subota, 20. travnja 2024.

Apsolutna podrška svećeniku koji nije želio krstiti dijete lezbijskog para

Nedavno je N1 portal objavio vijest pod naslovom: “Svećenik nije htio krstiti dijete gay para: Oni su već u grijehu”, a koji su, brže bolje, prenijeli valjda svi “vodeći” portali poznati po svojoj silnoj ljubavi prema Katoličkoj Crkvi. Ti mediji, kakvi već jesu, jedva su dočekali da, kao i oni koji pojma nemaju, ukažu kako Katoličkoj Crkvi nedostaje ljubavi jer – što je to jedno dijete krivo?!

“To se naziva sodomija”, čuju se riječi velečasnog Kristijana Zeba na početku video priloga N1.

“Velečasni Zeba u 16 godina karijere s ‘rimskim ovratnikom’ još nije imao tako bogohulan zahtjev. Da krsti dijete istospolnog para. To je protiv nauka Crkve, dijete neće biti katolički odgajano.”, nastavlja N1 kao da počinje nogometna utakmica, a mi ćemo saznati da su “roditelji” zapravo dvije lezbijke koje su dijete “dobile” umjetnom oplodnjom.

“Kako znate da ga ne će odgajati u duhu katoličke vjere?”, uvjeren je, valjda, novinar Ranko Stojanac da je lezbijsko ponašanje nešto što je, po njemu, “u duhu katoličke vjere”.

“Zato što su oni već u grijehu, njih dvoje su u grijehu jer žive ono što je u suprotnosti s naukom Katoličke Crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke Crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo.”, odgovara velečasni Kristijan svjestan da ima s druge strane novinara koji pojma nema o čemu govori.

N1 traži pomoć “teologa”

No onda N1 kreće s raznim “stručnjacima” koji bi trebali katolicima objasniti kako stvari stoje. Tako N1 traži “drugo mišljenje” i u pomoć stiže Zoran Grozdanov, predstavljen od strane N1 kao teolog.

“U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u kršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora bit nezaslužen, to znači da ne ovisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja.”, kaže teolog Zoran Grozdanov za N1 i krenuo se blamirati pred kamerama.

I sad, kad se čuje riječ teolog odmah se pomisli na neku osobu koja je katolik i koja je dovoljno stručna da bi mogla neke stvari govoriti u ime Katoličke Crkve, zar ne? Pogotovo što “teolog” spominje da krštenje “ne ovisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja” te time pokazuje sumnju u to kakav bi to mogao biti “teolog” ako to ne zna?!

Zoran Grozdanov, nastavnik Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik

No brzinskom pretragom po internetu se dođe kako Zoran Grozdanov nije, po svemu sudeći, uopće katolik. Tako na službenim stranicama Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik stoji kako je Zoran Grozdanov njihov nastavnik.

Kad se čita njegova biografija, jasno je vidljivo da je Zoran Grozdanov možda teolog, ali ni u kojem slučaju nema nikakve veze s katoličkom teologijom jer je čovjek doktorirao na Filozofskom fakultetu, a studijsku godinu proveo je na Sveučilištu u Tübingenu pod mentorstvom Jürgena Moltmanna. Znamo da vam taj Jürgena Moltmann ništa ne znači, kao i nama, pa nije loše vidjeti što o njegovom mentoru kaže Wikipedia.

“Nakon odlaska velikih protestantskih teologa učitelja, kao što su Karl Barth, Rudolf Bultmann, Paul Tillich i Dietrich Bonhoeffer, Moltmann preuzima vodstvo. Mnogi ga smatraju pretečom jednog novog protestantizma, teologom koji je ugrozio primat i samog Bultmanna u protestantskoj teologiji”, navodi se u hrvatskoj Wikipediji o Jürgenu Moltmannu, mentoru Zorana Grozdanova pa nije jasno otkuda potreba jednom protestantu da komentira stvari koje se tiču isključivo i jedino katolika?!

Da ne govorimo o tome kako mnogi protestanti prigovaraju upravo katolicima krštenje male djece?! I sad se jedan protestantski teolog našao govoriti o krštenju kao daru koji “ne ovisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja”?!

Nego, kad je već tako pun “milosti” zašto Zoran Grozdanov, teolog, nije uzeo to dijete i sam ga krstio u nekoj zajednici gdje već sam pripada? Kad već nema minimum pristojnosti pa da kaže: “To je katoličko pitanje i ne bih se htio miješati u tuđe stvari.”

Stiže u pomoć i LGBT teolog?!

I kad čitatelj već pomisli da je i više nego dovoljno da o katoličkom sakramentu krštenja govori i komentira jedan protestant evo novog “stručnjaka” koji bi katolike učio njihovoj vjeri!

Tako N1 u pomoć poziva, pazite sad, ni manje ni više nego LGBT teologa?! Jeste li ikada čuli za tako nešto? E, svašta znaju ovi s N1, stručnjaci su to – za napraviti pomutnju.

Greta Grakalić Rački, za koju N1 kaže da je queer i feministička teologinja

“Ja sama nisam sigurna uopće da li je za to dijete dobro da se krsti u Katoličkoj Crkvi, ako ću biti radikalna onda ću to reći. Zbog toga što je katolički nauk u ovom trenutku vrlo još neprihvaćajuć i dosta, na žalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice”, kaže Greta Grakalić Rački, a N1 joj daje titulu, pazite sad, queer i feministička teologinja.

Ali, to nije sve!

Kad čitatelj pomisli da je N1 ispucao sve adute, eto nama još jednog “stručnjaka” za katolički nauk. Tako N1 prvo u video prilogu navodi kako grad Rijeka obvezno istakne LGBT zastavu svake godine na svoj balkon, što je stvarno, moramo priznati, jedan od jačih argumenata ovog priloga.

A onda, … onda se ukazuje Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke koja kaže: “Meni je iskreno žao, doista, što je velečasni odbio krstiti dijete. Doista smatramo da crkva treba izlaziti u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji doista u ovom činu doživljavamo da je učinjeno i prema samom djetetu i prema roditeljima”

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke

Pazite, ova “stručnjakinja” čak spominje da je katolički nauk agresija i nasilje za koje “oni” smatraju da je učinjeno prema djetetu i “roditeljima”?! O čemu to ova govori? Kakve roditelje ona spominje, kad je svima jasno da se radi o dvije lezbijke koje to, uostalom, i ne kriju!

Uglavnom, čitajući članak, primjetno je da je od svih spomenutih ovdje jedino velečasni Kristijan Zeba katolik.

Pa, kako onda katolici mogu krstiti malu djecu?

Da se ne bi neka patetična dušica javljala i govorila kako nije dijete krivo i kako je velečasni morao iz ljubavi krstiti to dijete, red je odgovoriti takvim površnim dušebrižnicima koji ne znaju što govore.

Uvjet za krštenje je da osoba koja se želi krstiti ustima svojim ispovijeda da je Isus Krist Gospodin i da srcem svojim vjeruje da ga je Bog uskrisio od mrtvih. S obzirom da malo dijete to nije u stanju, katolici ga krste u vjeri njegovih roditelja i kumova koji to ispovijedaju.

I sad, kako će te dvije lezbijke to ispovijedati jer očito je da one to ne čine jer da je drugačije onda ne bi niti prakticirale lezbijske odnose, zar ne? Samim time nisu ispunjeni uvjeti da se to dijete krsti u Katoličkoj Crkvi.

Razumiju li to ovi koji nisu baš nešto dobri s katoličkim naukom? U Katoličkoj Crkvi svoju djecu krste katolici i to katolici koji zadovoljavaju uvjete!!!

Također, prilikom samog krštenja svećenik se obraća roditeljima riječima: “Vi tražite krštenje za svoje dijete. Time se obvezujete da ga odgajate u vjeri kako bi živjelo prema Božjim zapovijedima, ljubilo Gospodina i svoga bližnjega, kao što nas je Krist učio. Jeste li toga svjesni?” na što bi roditelji trebali javno obećati i dati odgovor: “Jesmo.”

Probajte sad zamisliti dvije lezbijke koje će odgajati dijete u vjeri kako bi dijete živjelo prema Božjim zapovijedima. Teško, zar ne? Zar netko misli da će dvije lezbijke učiti dijete da je sodomija smrtni grijeh ili da će mu govoriti što je Bog učinio u Sodomi i Gomori zbog njihovog opakog protunaravnog ponašanja?

Razumijete li zašto je velečasni Kristijan Zeba, iako to neki ne vide, zapravo učinio uslugu tim lezbijkama. Time što je odbio krstiti dijete koje, jednostavno, nema uvjete da bude kršteno, sačuvao je čak i te dvije lezbijke da još i dodatno teško zgriješe pred Bogom te obećaju nešto što sigurno ne će održati. Velečasni Kristijan Zeba je pokazao silnu ljubav time što im nije dao da se rugaju Bogu, krštenju i spriječio ih da lažu javno.

A dijete? Nad djetetom je sigurno učinjeno nasilje, ali sigurno ne od strane Katoličke Crkve. Možemo se samo nadati da će dijete samo ispuniti uvjete da ustima svojim ispovijeda da je Isus Gospodin i da će srcem svojim vjerovati da ga je Bog uskrisio od mrtvih pa da jednog dana bude kršteno.

Na žalost, njegovi “roditelji” ne ispunjavaju te uvjete i ako vam je žao djeteta, javite se njima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...