Petak, 29. ožujka 2024.

Sveti Demetrije

Crkva se danas sjeća sv. Demetrija, đakona i mučenika. Rođen je oko 270. u Sirmiju, današnjoj Srijemskoj Mitrovici, kao sin visokog vojnog časnika. Bio je đakon sirmijskog biskupa mučenika Ireneja, naviještao je evanđelje zbog kojega je u vrijeme cara Maksimilijana, između 286. i 305., podnio mučeništvo.

Ostao je postojan u vjeri, osuđen je na smrt i pogubljen izvan gradskih zidina. Najpoznatiji je od takozvanih srijemskih mučenika. Na mjestu smaknuća je pokopan, a kasnije je tu podignuta bazilika. U njegovu rodnom kraju odmah su ga počeli štovati, a kad je Atila razorio Sirmij 441., štovanje sv. Demetrija prenijelo se u grad Solun kojemu je postao i zaštitnikom. Posebice su ga štovali pojedini bizantski carevi koji su ga uzimali za svoga zaštitnika, stavljali njegov lik na kovani novac i nosili njegovo ime.

I naš je kralj Zvonimir imao ime Dmitar, što dolazi od Demetrios, preko Dimitrij, a odatle je došlo i ime Mitar. Po tome se i Sirmij prozvao Mitrovicom, Srijemskom Mitrovicom. Zaštitnik je Srijemske Mitrovice i srijemske biskupije. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...