Petak, 29. ožujka 2024.

Sveti Virgilije

Sveti Virgilije bio je rođeni Irac. Rodio se oko 700. god. Odgojen i izobražen u jednoj opatiji.

Godine 743. u njemu se probudila velika želja da bude misionar te je iste godine napustio svoj rodni otok da Kristu za ljubav započne dugo misijsko putovanje po europskim zemljama. Naviještao je Evanđelje najprije u Francuskoj pa zatim u Bavarskoj, Koruškoj, Štajerskoj i Panoniji. Nakon smrti sv. Bonifacija, apostola Njemačke, bio je god. 755. posvećen za biskupa u Salzburgu, u današnjoj Austriji.

Virgilije kao čovjek veoma velike kulture bio je jedan od najodličnijih učenih ljudi svoga vremena. Osnovao je nekoliko benediktinskih samostana koji su postali važna i živa središta duhovnog života i kulture. Među tim samostanima i onaj je San Candido u južnom Tirolu.

Krepost i učenost svetog Virgilija dostojno je proslavio u jednoj poemi glasoviti Alcuin. Ta je poema na sreću sačuvana do danas. Svetac je umro u svom biskupskom sjedištu u Salzburgu, na današnji dan 27. studenoga 784.g., a pokopan je u katedrali.

Iz njegove djelatnosti još je važno spomenuti da je začetnik prve katedrale u Salzburgu, kamo je god. 774. prenio relikvije svetog Ruperta, prvog biskupa toga sjedišta.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...