Utorak, 23. travnja 2024.

Nadbiskup Lihtenštajna odlučan u borbi protiv LGBTIQ+ ideologije

Nadbiskup Lihtenštajna mons. Wolfgang Haas otkazao je planiranu misu s delegatima lihtenštajnskog parlamenta jer je velika većina glasovala za prijedlog zakona kojim se dopuštaju istospolni “brakovi“.

U priopćenju je mons. Haas objasnio razloge za svoju odluku:

„Velikom većinom – protivno znanstvenim i pravnim relevantnim smjernicama – Vladi je upućen prijedlog za izradu odgovarajućeg zakona, odnosno uvođenje takozvanog pseudo-braka, koji je u suprotnosti s naravnim pravom, a posebice kršćanskim shvaćanjem čovjeka, onako kako odgovara božanskom poretku stvaranja.

Slijedom toga, došlo je vrijeme da se suzdržim od održavanja mise zaziva Duha Svetoga za početak rada parlamenta, jer takvo liturgijsko slavlje nema smisla s obzirom na ponašanje velike većine naših političara po bitnim pitanjima kršćanske etike.

Ovo još jednom pokazuje koliko je nužno, u smislu vjerničke vjerodostojnosti, oduprijeti se i izbjegavati bilo kakav oblik javnog ili institucionalnog uljepšavanja stvarnog stanja.

Iskustvo pokazuje da su posljedice moralnog ponašanja političara katastrofalne. Uvođenje takozvanog “braka za sve“, sa svim pripadajućim ekscesima dovest će do moralne dekadencije u obrazovanju, kao što se već može vidjeti u raznim zemljama, gdje je LGBTIQ+ propaganda pronašla put do umova mladih ljudi.

Temelj za svoju odluku pronalazim u dokumentu Učiteljstva Razmatranja u vezi s prijedlozima za pravno priznavanje zajednica između homoseksualnih osoba, koji je objavila Kongregacija za nauk vjere, i dokument nije nastao kao rezultat privatnog mišljenja. Ipak, zabrinjavajuće je da moja odluka nije postigla očekivani učinak kod parlamentarnih zastupnika Lihtenštajna, koji se deklariraju kao katolici“, stoji u priopćenju mons. Haasa.

Mons. Haas je i prije zauzimao odlučan stav protiv LGBTIQ+ agende u javnosti. U lipnju ove godine otkazao je planirani ručak s gradonačelnikom jednog grada u svojoj biskupiji jer je taj dužnosnik bio domaćin LGBTIQ+ pridea dan ranije. Ovdje možete pročitati članak o tome.

Mons. Haas je u više navratio govorio protiv Sinode o sinodalnosti, potvrdivši da njegova biskupija neće sudjelovati u dvogodišnjem procesu zbog zabrinutosti da bi smjernice Sinode o sinodalnosti mogle postati ideološke.

„Mišljenja sam da se u našoj maloj nadbiskupiji moguće suzdržati se od provođenja tako kompliciranog postupka”, rekao je ranije mons. Haas, istaknuvši da „bliski odnosi u našim župama omogućuju kvalitetnu međusobnu suradnju”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...