Četvrtak, 25. travnja 2024.

Biskupija Des Moines je izdala uredbu protiv rodne ideologije

Biskupija Des Moines, u saveznoj državi Iowa, zabranila je korištenje lijekova za blokiranje puberteta, transrodne zamjenice i korištenje kupaonica suprotnog biološkog spola u katoličkim školama i drugim institucijama, zato što biskup, klerici i laici žele slijediti nauk Katoličke crkve.

Odluka biskupa koja je pravno stupila na snagu u ponedjeljak, sastoji se od sedam novih pravila u vezi s transrodnom ideologijom u sedamnaest katoličkih škola (uključujući dvije srednje škole) i osamdeset župa. Prema novoj uredbi biskupije, korištenje zamjenica koje preferiraju transrodne osobe je zabranjeno jer „promiče razdvajanje biološkog spola i ‘roda’ i time dovodi do negiranja biološkog spola“.

Katoličke obrazovne institucije, župe i druge organizacije također ne smiju dopustiti natjecanje transrodnih sportaša u sportovima suprotnog spola. U uredbi se navodi da se osobe koje se bore s rodnom disforijom treba „voditi do odgovarajućih svećenika i savjetnika koji će pomoći osobi na način koji je u skladu s uputama i naukom Crkve“.

U izjavi za CNA, Anne Marie Cox, glasnogovornica biskupije Des Moines, je rekla da kao katolici „trebamo biti predani održavanju katoličkog socijalnog nauk koji nalaže poštivanje života i dostojanstva svake osobe koja je stvorena na sliku Božju”. Prema Cox, nova uredba biskupije je nastala nakon dijaloga biskupa i roditelja s ciljem zaštite djece.

„Voditelji župa i škola zamolili su biskupa Williama Joensena da pruži smjernice… Biskup je sastavio radnu skupinu za tu svrhu, a nakon dvije godine proučavanja, molitve, slušanja i savjetovanja, stvorena je odredba koja počiva na ljubavi,” rekla je glasnogovornica Cox.

Mons. Joensen, biskup Desa Moinesa, je u izjavi za tisak naglasio da nova uredba služi vjernicima u biskupiji, ali i svim ljudima dobre volje kao pomoć, uključujući one koji se bore s rodnom disforijom, i pomaže odgovoriti na pitanje: „Kako podržati ljude, ali i dalje ostati vjerni onome što vjerujemo da Isus od nas traži?“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...