Subota, 20. travnja 2024.

Kardinal Dolan poziva katolike na borbu protiv pobačaja

Kardinal Timothy Dolan podsjetio je u ponedjeljak Amerikance da svjedoče istinu u vezi ljudskog života, uključujući života nerođenih. Nadbiskup New Yorka spomenuo je pobačaj i druga kršenja ljudskog dostojanstva u izjavi povodom obilježavanja Dana vjerske slobode u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prisjećajući se pape Benedikta XVI., koji je preminuo 31. prosinca, mons. Dolan je rekao: „Papa emeritus je nastojao pokazati kako je poslanje Crkve u političkom životu svjedočiti istinu, posebice istinu o naravi čovjeka i dostojanstvu svih osoba“.

Mons. Dolan je nakon toge rekao da „vjernost čovjeku zahtijeva vjernost istini, koja je jedino jamstvo slobode i mogućnosti cjelovitog ljudskog razvoja. Zbog toga Crkva traži istinu, neumorno je naviješta i prepoznaje gdje god se očituje. Ova misija nešto je čega se Crkva nikada ne može odreći“.

Kardinal je naglasio kako „vjera i razum upućuju ljude na istinu o vrijednosti ljudskog života u maternici”, a katolici pri tome trebaju paziti da „svjedoče istinu, naravni zakon i opće dobro“, jer kada to ne bi činili, onda bi se „odrekli i same slobode“. Mons. Dolan je u izjavi podsjetio katolike da „strpljivo i hrabro svjedoče istinu u javnom životu” i da u tome budu ustrajni, jer će tako promovirati slobodu i doprinijeti blagoslovu za svoju zemlju.

Katolička crkva naučava da je svako ljudski život važan, od začeća do prirodne smrti, i bori se protiv pobačaja, eutanazije, potpomognutog samoubojstva i drugih radnji koje uništavaju živote diljem svijeta.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...