Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Film „Vaincre ou mourir“ pokazuje svu okrutnost Francuske revolucije

Film „Vaincre ou mourir“ (hrv. „Pobijediti ili umrijeti“) premijerno je 25. siječnja započeo s prikazivanjem u kinima diljem Europske unije. Produkcijska kuća StudioCanal u metropolitanskoj Francuskoj zaslužna je za ovaj historijski film koji pokazuje svu okrutnost vođa Francuske revolucije. Radnja filma prati životnu priču Françoisa Athanasea Charrettea de la Contriea (1763. – 1796.), pomorskog časnika i jednog od katoličkih vođa slavnog ustanka iz 1793. protiv bezbožne vlasti.

Često se u svjetskoj historiji zaboravlja na prvu pobunu protiv sekularne Francuske. Na zapadu Francuske, u regiji Vendée (Vendeji), rojalisti su se odlučili pobuniti protiv bezbožne vlasti u Parizu. Radnja filma, uz životnu priču F. A. Charrettea, prati i događaje same pobune protiv (prve) Republike, izmijenjene za potrebe filma.

Što se tiče samog filma, imam primjedbu što nije u početku filma prikazan život F. A. Charrettea de la Contriea prije Francuske revolucije jer bi gledateljima, koji nisu upoznati s francuskom historijom, omogućilo da bolje razumiju glavnog lika filma. Charrettea je bio jedan od najmlađih časnika u povijesti Kraljevske mornarice Francuskom, borio se u Američkom ratu za neovisnost, a u Parizu je u kolovozu 1792. branio kraljevsku obitelj.

Film prikazuje tragični dio historije o kojem je prije samo desetljeća bilo zabranjeno govoriti jer postoji dogma o sretnoj revoluciji uz koju su svi Francuzi pristali. Borba i spremnost francuskih rojalista da u ime Dieu le Roi (hrv. Boga kralja) daju život pokazuje srčanost tadašnjih katolika u Francuskoj.

Ideja koju su branili rojalisti u regiji Vendée bio je samo prvi u nizu pokušaju da se obnovi katolička Francuska, koja još uvijek odjekuje u srcima i umovima mnogih Francuza. Promidžbeni isječak filma možete pogledati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...