Nedjelja, 14. srpnja 2024.

Znate li odakle dobivamo pepeo za obred pepeljenja?

Sutra obilježavamo prvi dan korizme poznatiji kao Čista srijeda. Mnogi će na taj dan pokušati strogim postom i nemrsom, ili drugim oblicima pokore (ili djelima milosrđa) obilježiti ulazak u korizmu.

Uz vjerničko odricanje od raznih tjelesnih potreba, taj dan je u Katoličkoj crkvi liturgija drugačija od ostatka godine zbog simboličnog obreda pepeljenja (u ranom kršćanstvu to je bilo iz solidarnosti prema javnim grješnicima). Crkva je od ranih vremena preuzela pepeo kao starozavjetni i novozavjetni simbol žalosti za naše grijehe, simbol pokajanja i obraćenja. Zbog pepela se ovaj dan zove Pepelnica.

Mnogi se uoči Pepelnice pitaju kako nastaje pepeo za obred pepeljenja? Pepeo za obred pepeljenja nastaje iz spaljenih grančica koje su se prošle godine koristile za blagdan Cvjetnice. Posipanje pepelom (ili stavljanje znaka križa) označava javnu pokoru i spremnost na promjenu. Svećenik za vrijeme čina pepeljenja stavlja znak križa na čelo vjernika i izgovara riječi: „Paenitemini et credite evangelio“ (hrv. Obrati se i vjeruj Evanđelju – usp. Mk 1, 15). Čin pepeljenja usmjeren je na poticanje vjernika da prizna vlastitu grešnost i da se okrene Božjem milosrđu.

Donedavno je svećenik prigodom obreda pepeljenja govorio: „Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris!“ (hrv. „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti“). Te iste riječi je svećenik prije govorio i na sprovodu, dok bi bacao nešto zemlje na lijes koji bi već bio položen u grob.

Smrt predstavlja kraj ovozemaljskog života, a nakon ovozemaljskog kraja vratit ćemo se na svoj početak – u prah iz kojeg smo stvoreni, dok će se duša vratiti Stvoritelju. Kakvi želimo ići ususret Gospodinu?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...