Petak, 19. travnja 2024.

Kada će hrvatski političari proglasiti blagdan sv. Josipa državnim blagdanom?

Ožujak je mjesec u kojem mnogi očekuju početak proljeća i odmicanje od zimskog sivila. Osim prirode, i mnogi mladi počinju odlučivati o svojoj budućnosti, jer ova promjena vremena utječe na promišljanje o životu.

Kako se mijenja okruženje oko nas, tako i Crkva u ovom razdoblju, iako korizmenom, stavlja pred nas primjer onoga koji je odgojio Isusa, primjer sv. Josipa. Primjer onoga koji je promijenio svoj život radi Sina Božjega. Uostalom, osim blagdana sv. Josipa (19. ožujka), ovo je mjesec posebnih pobožnosti prema sv. Josipu – našem nebeskom zaštitniku.

Često se zaboravlja da je upravo sv. Josip izabran u 17. stoljeću za nebeskog zaštitnika našeg naroda (9./10. lipnja 1687.). U protokolu tadašnjeg Hrvatskog sabora nalazio se na latinskom jeziku ovaj tekst: „Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”.

Ali, i u modernoj hrvatskoj historiji imamo primjera potvrde sv. Josipa kao našeg nebeskog zaštitnika. Oci biskupi su za vrijeme zasjedanje HBK-a u Šibeniku, ne tako davne 2008. potvrdili sv. Josipa kao nebeskog zaštitnika Hrvatske. Niti političarima, iako često oportunističkim, nije bio problem 14. srpnja 2008. staviti na ulaz u Hrvatski sabor reljef svetog Josipa, u znak sjećanja na odluku Hrvatskog sabora iz 1687.

Zašto onda političari nisu blagdan sv. Josipa proglasili državnim blagdanom? Očigledno među političarima koji se izjašnjavaju kao katolici i konzervativci ne postoji potreba da to ičim pokažu, što je žalosno za većinski katoličku zemlju.

Ipak, neke zemlje i vladari nisu se bojali što će reći protivnici kršćanstva ako proglase blagdan sv. Josipa državnim blagdanom. Tako imamo primjer francuskog kralja Luja XIV., koji je kao hodočasnik posjetio svetište sv. Josipa kraj mjesta Cotignac. Nakon molitve u svetištu odlučio je da stavi francuski narod i sebe samog pod zaštitu sv. Josipa. Po povratku u prijestolnicu je proglasio blagdan sv. Josipa državnim blagdanom.

Možda bi i naši političari trebali posjetiti nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...