Nedjelja, 28. travnja 2024.

Biskup Thomas Daly: Svećenici bi radije išli u zatvor nego izdali ispovjednu tajnu

Dok državni službenici savezne države Washington raspravljaju o zakonu kojim bi ukinuli pravo sakramentalnog pečata – ispovjedne tajne, biskup Spokanea, Thomas A. Daly, poručio je u pastirskom pismu vjernicima svoje biskupije da će se svećenici prije odlučiti za zatvorsku kaznu nego što će izdati ispovjednu tajnu.

Biskupovo pastirsko pismo (izdano 19. travnja) odnosilo se na prijedlog zakona saveznog Zastupničkog doma prema kojem bi svećenici bili obavezni prijaviti kršenje zakona za koje su doznali u ispovijedi. Izvorni prijedlog zakona koji je usvojio Senat uključivao je izuzeće za sve informacije koje svećenici dobivaju tijekom ispovijedi, upravo zbog sakramentalnog pečata.

Međutim, verzija koju je usvojio Zastupnički dom uključivala je amandman koji je eliminirao pravnu zaštitu sakramentalnog pečata i prijetio bi svećenicima zatvorskom kaznom ako odbiju otkriti informacije koje su čuli tijekom ispovijedi.

Senat je 17. travnja odbio prihvatiti amandman Zastupničkog doma i poslao originalni prijedlog zakona natrag. Sada, zastupnici u Zastupničkom domu moraju odlučiti želi li inzistirati na svom zakonu ili ponuditi drugu opciju. Ako zastupnici odluče inzistirati na svom prijedlogu zakona, onda će se zakon ponovno vratiti u Senat na izglasavanje. Vrlo lako bi prijedlog zakona mogao završiti na guvernerovom stolu.

Svaki zakon koji bi pokušao prisiliti svećenike da prekrše sakramentalni pečat suprotstavio bi građansko pravo kanonskom pravu. U Zakoniku kanonskog prava, točnije u kanonu 983, tvrdi se da je sakramentalni pečat nepovrjediv. „Apsolutno je pogrešno da ispovjednik na bilo koji način izda pokornika, iz bilo kojeg razloga, bilo riječju ili na bilo koji drugi način”, stoji u kanonu 983.

Kazne za kršenje sakramentalnog pečata su stroge. Prema kanonu 1388, ako bi ispovjednik „izravno povrijedio sakramentalni pečat upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici; onaj pak koji to učini samo neizravno neka se kazni prema težini kažnjivog djela“.

Tijekom zakonodavnih sjednica 2023., zastupnici u saveznim državama Delaware i Vermont također su predstavili prijedloge zakona koji bi mogli ugroziti pravo vjernicima na ispovjednu tajnu. Neki pravni stručnjaci tvrde da bi takvi zakoni kršili zaštitu vjerskih sloboda danih u Prvom amandmanu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...