Subota, 20. travnja 2024.

Nadbiskup Kutleša: Društvene nepravde posebno teško pogađaju obitelji

Na današnji dan, u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu, mons. Dražen Kutleša preuzeo je službu zagrebačkog nadbiskupa za vrijeme liturgijskog slavlja. Zasigurno će mnogima u sjećanju ostati riječi koje je nadbiskup izgovorio u svojoj homiliji (propovijedi) i u nastupnom govoru na kraju liturgijskog slavlja.

Nadbiskup Kutleša je u prvom dijelu svoje homilije istaknuo kako na današnji dan, na spomendan sv. Katarine Sijenske, Zagrebačka nadbiskupija na poseban način „upire svoj pogled“ prema vjernim svjedocima Kristova poziva – bl. Alojziju Stepincu i kardinalu Franji Kuhariću.

Također, nadbiskup je u drugom dijelu homilije istaknuo kako ideologije danas „apsolutiziraju slobodu bez odgovornosti, osnažene idejama stalnog napretka tehnike i medicine te obećanja ekonomskog blagostanja, ostavljaju duboku gorčinu i razočaranje u srcu čovjeka“, što je žalosna pojava i u našem narodu. Nadbiskup, svjestan toga, napomenuo je kako su „sekularizacija i ateizacija društva uvelike zahvatila i naš narod“.

To se posebno vidi na obiteljskim odnosima i stoga je potrebno doći, kako nadbiskup Kutleša kaže, do „obnavljanja tradicionalnih prokušanih modela evangelizacije“. Inače će doći do još većeg gubitka povjerenja u „osobu, instituciju društva i Crkve“, a samim time i do gubitka „sklada među nama“.

Uz vrlo poticajnu homiliju, nadbiskup Kutleša održao je i na kraju liturgijskog slavlja nastupni govor, u kojem je pozvao na izgradnju pravednijeg društva. U izgradnji pravednijeg društva posebno je bitna uloga vjernika, koji moraju paziti da ne žive podvojenost. Nadbiskup je govorio o takozvanoj „hipokriziji – jedno se vjeruje i ispovijeda na privatnom planu, a drugo na društvenom i vjerskom“. Živimo u društvu u kojem se „vlastita nedosljednost predstavlja kao opravdan i poželjan obrazac ponašanja“.

Kršćani, prema riječima nadbiskupa Kutleše, moraju se suočiti s problemom nedostatka vrlina, točnije s činjenicom da se danas ne razlikuje „što je grijeh, a što vrlina; što dobro, a što loše; što je pošteno, a što ne“. Nedostatak vrlina doveo je do društvene nepravde koja „posebno teško pogađa upravo obitelji“. Bez njih je sve uzaludno, a demografsko izumiranje našeg naroda napose pogađa obitelji – okosnicu društva.

Obitelji su potrebne da se ponovno izgradi naše društvo, a nadbiskup je napomenuo da je za to potrebno življenje vjere i „imanje stvarnog odnosa prema istini i dobru“. Ove riječi o važnosti obitelji su odjeknule ne samo u katoličkim medijima, nego su i mainstream mediji prenijeli riječi nadbiskupa Kutleše.

Ovim putem čestitamo nadbiskupu Kutleši na preuzimanju službe zagrebačkog nadbiskupa te mu želimo da preuzetu službu vrši ad multos annos (na mnoge godine)!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...