Petak, 03. svibnja 2024.

Znate li kako se još naziva Druga uskrsna nedjelja?

Druga uskrsna nedjelja je posljednji dan uskrsne osmine – koja se sastoji od nedjelje Uskrsa i sedam dana koji slijede. Ova osmina jedna je od najpoznatih osmina u liturgijskom kalendaru i pokazuje važnost slavlja uskrsnuća kao temelja kršćanstva.

Slavlje uskrsnuća je posebno uočljivo u evanđelju sutrašnjeg dana, u svjedočanstvu susreta uplašenih apostola s uskrslim Isusom (usp. Iv 20, 19 – 31). U tom odlomku evanđelja istaknut je susret nevjernog apostola Tome s Kristom. I uz svjedočanstvo Tomine nevjere, čut ćemo kako Isus pozdravlja svoje učenike, poručuje im: „Mir vama!“. Taj mir nije samo svjedočanstvo za jednu nedjelju, nego svjedočanstvo za život. Pokazuje pobjedu života nad smrću, pokazuje da ljudska zloba ne može nauditi vjernim kršćanima.

Druga uskrsna nedjelja je zbog svoje važnosti u životu Crkve dobila kroz povijest razna imena. U nastavku teksta možete pročitati više o četiri druga naziva za Drugu uskrsnu nedjelju:

1) Nedjelja Božjeg milosrđa

Ovaj blagdan proglasio je 2000. papa Ivan Pavao II. obveznim za cijelu Rimokatoličku crkvu na dan kanonizacije sv. Faustine (30. travnja). Božansko milosrđe potiče vjernika da crpi snagu iz srca koje je milosrdno – Božjeg srca. U činu pobožnosti Božanskom milosrđu vjernik želi ublažiti gnjev Božji, zbog vlastitih grijeha i grijeha cijelog svijeta.

2) Tomina nedjelja

Ova nedjelja posvećena je susretu Isusa i nevjernog Tome; pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Poslije će apostol Toma kao misionar otići u Indiju, i ova Druga uskrsna nedjelja posebno se slavi i iščekuje među malabarskim i malankarskim kršćanima u Kerali, u južnoj Indiji.

3) Bijela nedjelja

Naziv „Bijela nedjelja” dolazi od bijelih haljina koje su odrasli novokrštenici u vremenu ranog kršćanstva oblačili prilikom vazmenoga bdijenja u noći Velike subote, na dan svoga krštenja, nosili bi ih tijekom uskrsnog tjedna kao znak krsne milosti, a onda bi ih u nedjelju nakon Uskrsa prestali nositi.

4) Mali Uskrs

Ova nedjelja se pučki naziva Mali Uskrs zbog evanđelja. Odlomak iz Ivanova evanđelja govori o ukazanju uskrslog Krista apostolima prvi dan (Veliki Uskrs) i osmi dan (Mali Uskrs). U nekim se zemljama na ovu nedjelju organizira prva sveta pričest.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...