Petak, 26. travnja 2024.

Još Meksiko propao nije: Katolici traže zabranu pobačaja

U subotu 29. travnja održan je tradicionalni Hod za život u Mexico Cityju, koji se u meksičkoj prijestolnici održava niz godina s ciljem zabrane pobačaja. Veliki broj građana Mexico Cityja, njih oko dvadeset pet tisuća, koračao je ulicama glavnog grada prošlog tjedna s ciljem da naglase važnost zaštite života.

Hod za život održan je tri dana poslije šesnaeste obljetnice (26. travnja 2007.) legaliziranja ubojstva beba u glavnom gradu države. Na taj tužan dan je Zakonodavna skupština Federalnog distrikta legalizirala pobačaj reformom Kaznenog zakona. U vrijeme legalizacije pobačaja na čelu vlade glavnog grada bio je Marcelo Ebrard, koji je podržao dekriminalizaciju pobačaja. Zakon će i dan danas ostati poznat kao „Marcelov zakon”.

„Ovaj je zakon prouzročio više od milijun pobačaja (ubijenih beba) u Meksiku, budući da se službene brojke iz zdravstvenih centara u Mexico Cityju moraju pribrojiti i pobačajima koji se izvode u privatnim klinikama“, stoji u priopćenju za javnost pro-life organizacije Steps for Life.

Stoga su pro-life organizacije, uključujući organizaciju Steps for Life, odlučile započeti Hod za život prosvjedom ispred Ministarstva vanjskih poslova kako bi položili vijenac u blizini Muzeja sjećanja i tolerancije simbolizirajući „smrti uzrokovane takozvanim ‘Marcelovim zakonom’ i sustavno nasilje koje doživljavaju žene”, objasnio je Jahel Torres Ramírez, glasnogovornik i organizator Hoda za život.

Daniel Ramírez Cortés, koji je na Hodu za život predstavljao pro-life organizaciju Steps for Life iz savezne države Michoacán, primijetio je da trenutna javna politika ne rješava stvarne probleme meksičkih žena, kojima je potrebno „bolje obrazovanje, više prilika za posao, sigurnosna jamstva, dnevna skrb za njihovu djecu, sport, kultura, a ne smrt”.

Ipak, sve više Meksikanaca otvara svoje oči uz želju da se uvedu pro-life zakoni. Kazneni zakon koji trenutno dopušta pobačaj u Meksiku zapravo degradira žene i život. Uz poštivanje svakog života, na ovogodišnjem Hodu za život napomenuto je da Meksiko mora promicati „kulturu autentične obrane žena s ciljem boljeg razvoja zemlje”.

Čelnici pro-life organizacija su u priopćenju za javnost naglasili da je potrebno graditi Meksiko koji je predan obrani života.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...