Petak, 19. travnja 2024.

Tradicionalna misa je obred koji privlači mlade katolike

Novinar Matthieu Lasserre prošli je tjedan objavio u La Croix članak – „Ekskluzivna anketa o tradicionalnoj misi, obredu koji privlači mlade katolike“ – koji je privukao pozornost mnogih, kako u Crkvi, tako i u svijetu. U nastavku teksta Vam donosimo sažetak članka.

***

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE. Zbog svetosti, tradicije i identiteta mnoge mlade francuske katolike privlači tridentska misa. Ovogodišnje hodočašće u Chartres oborit će sve dosadašnje rekorde posjećenosti, uvelike zahvaljujući mladima.

Hodočašće u Chartres, koje organizira udruga Notre-Dame de Chrétienté (Naša Gospa od kršćanluka – kršćanskog svijeta), ovoga je vikenda prije Duhova “rasprodano“. Očekuje se rekordnih šesnaest tisuća hodočasnika. I po prvi put u povijesti ovog hodočašća, tijekom kojeg se liturgijska slavlja slave prema starom obredu, organizatori su bili prisiljeni zatvoriti prijave pred navalom hodočasnika, od kojih je polovica mlađa od dvadeset godina.

Možemo li iz ovoga zaključiti da tridentska misa zaista ostavlja dojam na mlade? U najmanju ruku mnogim mladim katolicima se sviđa tridentska misa. Prema anketi koju je La Croix proveo među sudionicima Svjetskog dana mladih u Lisabonu, njih 38% kaže da cijeni ovu liturgiju, 8% kaže da im je to najdraža misa, 11% kaže da im se sviđa jednako kao i koncilska misa, a 19 % posjećuju povremeno tridentsku misu. U mnogim crkvama diljem Francuske vjernici od osamnaest do trideset pet godina čine velik dio zajednice tradicionalnih katolika.

Osjećaj za sveto

Prvi argument koji mladi iznose u korist mise svetog Pija V. jest da ona naglašava „osjećaj za sveto“. U tridentskoj liturgiji (rezultatu Tridentskog koncila), slavljenik liturgije je okrenut prema oltaru (ad orientem) i tihim glasom, na latinskom jeziku, izgovara misni obrazac. „Imam osjećaj da sam tamo prije svega zbog Krista… Zaboravljam tko je svećenik, njegova osobnost je u drugom planu, i usredotočena sam na ono što je bitno, a to je važnost svete žrtve“, kaže Parižanka Jeanne. Poput nje, Albane tvrdi da cijeni tridentski obred zbog toga što se pazi na svaku liturgijsku gestu, do najmanjeg detalja, a to joj pomaže razumjeti otajstvo euharistije.

Prema Jeanu de Tauriersu, predsjedniku organizacije Notre-Dame de Chrétienté, tridentski obred približava vjernike Bogu. „Mnogi vjernici kažu da bolje mole na ovoj misi koja naglašava transcendentnost“, zaključuje organizator hodočašća u Chartres.

„Činjenica da je obred ostao isti već pet stoljeća donosi mir mladim katolicima u potrazi za smjerom. Meni omogućuje da se molim s misalom moje šukunbake…Osjećam se kao da idem stopama Crkve i svih velikih svetaca“, tvrdi Élodie iz biskupije Le Mans.

Događa li se jačanje katoličanstva u Francuskoj zbog tradicionalnog obreda?

Jačanje zajednica tradicionalnih katolika može poslužiti kao orijentir Crkvi u Francuskoj za novi oblik evangelizacije. Jedan mladi francuski katolik, 22-godišnji Cyprien, rodom iz Versaillesa (Yvelinesa), biskupije u kojoj su tradicionalni katolici brojni, vratio se katoličkoj vjeri zahvaljujući tridentskoj misi. Cyprien u razgovoru s novinarom La Croixa tvrdi da „modernizam šteti Crkvi“, a latinska misa vraća vjernike u crkvu, potvrđuje katoličke vrijednosti i nauk Katekizma.

„Zanimanje mladih za tridentski obred leži u činjenici da nudi cjelovitost koja se čini učinkovitom. Postoji glazbena i obredna usklađenost tridentskog obreda, uz jamstvo stabilnosti forme, bez obzira na mjesto održavanja. I to funkcionira, jer se ta cjelina objašnjava odnos određene vizije Crkve i svijeta. U tridentskom obredu postoji strukturna dimenzija, s političkom, teološkom i filozofskom idejom, i ta je dimenzija apsolutnosti zanimljiva mladima“, zaključuje povjesničar Paul Airiau u svojoj analizi tridentskog obreda.

Često se zajednice tradicionalnih katolika promatra kao zajednice sastavljene isključivo od dobrostojećih obitelji (buržoaziju), koje su izolirane od života drugih katolika, ali to nije istina jer se zajednice tradicionalnih katolika sve više otvaraju pridošlicama. To postaje sve više istinito jer brižna estetika tridentske liturgije, s brojnim ukrasima, pozlaćenim misnicama i tamjanom, privlači i fascinira mnoge mlade ljude koji su daleko od Crkve.

„Svijet tradicionalizma ima tendenciju tvrditi da privlači mlade osobe. Moramo biti oprezni i vidjeti hoće li se ta stvarnost dugoročno potvrditi“, dodao je Paul Airiau. No istina je isto tako da u svijetu postoji novi trend podijele između tradicionalne i netradicionalne mladeži.

Od deset mladih katolika koje je intervjuirao novinar La Croixa, vrlo malo ih tvrdi da pohađaju isključivo tridentsku misu. Velika većina intervjuiranih pohađa koncilske mise više ili manje redovito. Ipak, utjecaj tridentske mise se može uočiti kod mnogih mladih katolika kada pohađaju koncilsku misu, jer traže da klečeći prime euharistiju dok starije generacije ostaju suzdržane prema praksama koje zagovaraju mladi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...