Petak, 03. svibnja 2024.

Jeste li znali da je najstariji čovjek na svijetu pobožni katolik?

Venezuelanac Juan Vicente Pérez Mora nedavno je proslavio 114. rođendan i rekao je novinarima da je tajna dugog života „vrijedno raditi, odmarati se za vrijeme praznika, ići rano spavati, popiti čašu aguardientea (jakog alkoholnog pića od šećerne trske) svaki dan, voljeti Boga i uvijek ga nositi u srcu“.

Pobožnog katoličkog udovca Guinnessova knjiga rekorda proglasila je nedavno najstarijim živućim čovjekom. Iako ima 114. godina, još uvijek je dobra zdravlja. Rođen 27. svibnja 1909., Pérez je bio deveto od desetero djece Eutiquije del Rosario Pérez Mora i Edelmira Mora. Sa samo pet godina Pérez se sa svojom obitelji preselio u Los Pajuiles, gdje je počeo raditi na plantažama šećerne trske.

Krenuo je u školu s deset godina, ali nije mogao nastaviti školovanje jer se njegova učiteljica teško razboljela. Međutim, Pérezov učiteljica dala mu je knjige o gramatici prije nego što se njezino zdravlje pogoršalo i to je potaknulo Péreza da nauči čitati i pisati. Do 1958. radio je kao policijski službenik u Caricueni.

Oženio se 1937. godine s Ediofinom del Rosario García i proveli su u braku šezdeset godina, sve dok njegova žena nije preminula 1997. godine. Imali su jedanaestero djece – šest sinova i pet kćerka. Obitelj se od tada povećala i sada uključuje 41 unučadi, 18 praunučadi i 12 šukununučadi.

Pérez je novinarima otkrio da dvaput dnevno moli krunicu i da su najvažnije stvari koje je naučio u životu „ljubav prema Bogu, obitelji i da mora rano ustati na posao“.

U kratkom video zapisu s YouTubea možete vidjeti kako je Guinnessova knjiga rekorda predstavila najstarijeg čovjeka na svijetu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...