Petak, 29. ožujka 2024.

Što slavimo svetkovinom Tijelova?

U crkvenom kalendaru krajem svibnja ili početkom lipnja slavi se blagdan Tijelova (također poznat kao Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), točnije slavi se u četvrtak ili u nedjelju nakon nedjelje Presvetog Trojstva.

Mnogi su naši teolozi napisali brojne studije o blagdanu Tijelova, ali jednu od najljepših definicija, tj. razloge slavljenja ovog blagdana, dao je fra Zvjezdan Linić rekavši: „Ovim blagdanom želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja“. Uistinu, na današnji blagdan sjećamo se da je Bogu uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom.

Ustanovljenje ovog blagdana potječe od mističnog viđenja sv. Julijane od Liègea. Ova mističarka je u 13. stoljeću imala viđenje tijekom kojeg joj je Isusov glas rekao tri razloga zašto bi trebalo slaviti blagdan Tijelova. Prvi razlog je bio da se učvrsti vjera u Presveti sakrament, drugi da vjernici u svojoj molitvi Presvetom sakramentu ojačaju vjeru i treći da Crkva stavi veći naglasak na misterij Svete euharistije i transupstancijaciju – vjerovanje da se kruh i vino tijekom mise pretvaraju u Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista.

Sveti Ivan Pavao II. je u homiliji na blagdan Tijelova (14. lipnja 2001.) objasnio zašto Crkva slavi ovu svetkovinu:

„Na blagdan Tijelova vraćamo se onom (Velikom) četvrtku koji nazivamo svetim, na koji je Otkupitelj slavio svoju posljednju Pashu s učenicima. Bila je to Posljednja večera, ispunjenje židovske pashalne večere i inauguracija euharistijskog obreda.

Zbog toga je Crkva stoljećima birala četvrtak za svetkovinu Tijelova, blagdan klanjanja, razmatranja i uzvišenja. Na ovaj blagdan se Božji narod približava najdragocjenijem blagu koje je Krist ostavio te ga hvali, slavi i nosi u procesiji ulicama naših gradova“.

Ipak, u 20. stoljeću postalo je sve teže u zemljama u kojima nije postojala dominantna katolička kultura da se blagdan Tijelova slavi četvrtkom, pa su crkvene vlasti u mnogim zemljama premjestila blagdan Tijelova na nedjelju nakon nedjelje Presveto Trojstva da bi više vjernika moglo sudjelovati na misnim slavljima i procesijama. Bez obzira na to kada se slavi, blagdan Tijelova predstavlja spomen proslave na uspostavu euharistije – najvećeg dara Isusa Krista čovječanstvu!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...