Petak, 03. svibnja 2024.

Biskup Strickland: Najveći napadi na Crkvu dolaze iznutra

U ovotjednoj epizodi „Bishop Strickland Show“, biskup Joseph Strickland razmišlja o enciklici Humanae Vitae pape svetog Pavla VI. i predviđanjima koja je papa dao o legalizaciji kontracepcije, tvrdeći da je društvo u gorem stanju nego što je papa mislio.

„Sva su se predviđanja [Pavla VI.] obistinila na razarajuće načine … u društvu, zapravo diljem svijeta, a svakako u ovoj naciji”, primjećuje. Također primjećuje, zajedno s Pavlom VI., da će vlade dobiti moć intervenirati u obiteljski život: „Vlada se počinje miješati u obitelji jer su obitelji ruševine, pa vlada preuzima vlast”.

Strickland također daje komentar na dva svoja tweeta, jedan koji sadrži citat kardinala Roberta Saraha, tvrdeći da se jedinstvo Crkve mora „izgraditi oko istine katoličke doktrine i moralnog učenja Crkve”, a drugi Joshua Charlesa, citirajući papu Benedikta XVI., upozoravajući da najveći napadi na Crkvu dolaze iznutra i tvore „strast Crkve”.

Komentirajući citat kardinala Saraha, Strickland kaže da „nemate jedinstva bez Isusa Krista; On je načelo jedinstva i svega čemu nas je naučio.” Strickland smatra da je razlog zašto je Crkva „vjerojatno rascjepkanija nego što je bila dugo vremena” to što su ljudi nastojali napustiti Kristov nauk, a time i načelo jedinstva, napominjući da nejedinstvo u Crkvi dolazi iz želja za promjenom nastave.

Osvrćući se na misli Benedikta XVI., Strickland napominje da je Martin Luther bio svećenik, pa je stoga njegov „napad” na Crkvu započeo iznutra. „Oni koji napadaju mogu na kraju napustiti [Crkvu], ali čine mnogo štete prije nego odu”, kaže on. „Umjesto da samo kažu: ‘Ne vjerujem u ovo’ i odu, iz bilo kojih razloga oni ostaju dovoljno dugo da naprave mnogo štete. I onda obično konačno odu jer se Istina ne mijenja”.

Strickland završava epizodu nudeći meditaciju o knjizi bibličara i katoličkog obraćenika s protestantizma dr. Johna Bergsme, koja se temelji na njegovoj knjizi „Isus i starozavjetni korijeni svećeništva“.

Meditirajući o Bergsminoj primjedbi o prijevodu Postanka da je Adamu rečeno da čuva vrt, Strickland kaže da ga to podsjeća na ulogu biskupa i očeva. „Kao biskup, ja bih trebao čuvati … kućanstvo Crkve”, primjećuje Strickland, proširujući ulogu skrbnika na očeve. Naglašavajući da se uloga očeva proteže od tjelesne do duhovne, kaže da je „vjerojatno” najvažnije skrbništvo čuvati dom od duhovnih neprijatelja, navodeći internet, knjige i slično. „Težak je posao samo biti čovjek u svijetu, s tom ulogom, poput Adama, čuvati se od zla, čuvati od lažnih poruka, čuvati se od svega što bi moglo naštetiti obitelji, ili župi, ili koju smo zaduženi čuvati,” navodi Strickland.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...