Subota, 27. travnja 2024.

Indija: Ponosna majka ima dvojicu sinova koji su postali biskupi

Vlč. Matthew Nellikunnel imenovan je biskupom Siro-malabarske katoličke Crkve 26. kolovoza, a njegov brat John imenovan je biskupom 2018. godine.

Njihova majka, Mary Nellikunnel, vjerojatno nikada nije pomislila da će dvojica njezinih sinova postati biskupi. Ipak, 26. kolovoza ova indijska majka prisustvovala je službenom proglašenju njezina sina Matthewa biskupom Gorakhpura, biskupije u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh, a njezin drugi sin (John) upravlja biskupijom Idukki u južnoj državi Kerali.

Ponosna župa i obitelj

Biskup John Nellikunnel imenovan je biskupom Siro-Malabarske katoličke Crkve pet godina prije svoga brata. Njihova rodna župa, smještena u okolici distrikta Idukki, svečano je proslavila imenovanje drugog biskupa iz tog mjesta. Župljanin te župe je poslije imenovanja za UCA News radosno rekao: „Velika sreća je nastala u mjestu nakon imenovanja vlč. Nellikunnela za biskupa”.

Ali to nije sve. Dok su Matthew i John odabrali svećenički poziv, njihova sestra Tessina je odabrala redovnički poziv – postala je časna sestra. Dvojica druge braće su se oženila i žive u distriktu Idukki.

Za njihovu majku Mary imenovanje drugog sina za biskupsku službu je milost, „posebna Božja briga za obitelj”. „Još uvijek ne znam jesam li dostojna tako velikih blagoslova”, rekla je ganuta za lokalne medije.

Ovo je treći slučaj u povijesti Katoličke crkve u Indiji da su braća postali biskupi, primjećuje novinar UCA Newsa. Dana 31. prosinca 2022. vlč. Sebastiao Mascarenhas imenovan je biskupom Barode u zapadnoj Indiji, a njegov mlađi brat, Theodore Mascarenhas, imenovan je 2015. godine pomoćnim biskupom Ranchija u državi Jharkhand. Biskup Alphonsus F. D’Souza i njegov mlađi brat Albert također su ranije bili imenovani biskupima u Zapadnom Bengalu i Uttar Pradeshu.

Živjeti i umrijeti za Krista

„Želim da moji sinovi žive i umru za Krista. Ako to nije moguće, (nema) smisla biti misionarom”, nastavila je njihova majka, govoreći o iznimno teškoj situaciji s kojom se suočavaju kršćani u državi Uttar Pradesh. To je najmnogoljudnija indijska država i bilježi najveći broj protukršćanskih incidenata od bilo koje druge savezne države u Indiji – ima ih dvadeset osam.

Prema podacima organizacije Ujedinjeni kršćanski forum (UCF), od siječnja do srpnja ove godine bilo je više od četiri stotine protukršćanskih incidenata. Država Uttar Pradesh drži rekord po broju napada na kršćane sa 155 slučajeva, a slijedi je država Chhattisgarh s 84 čina nasilja.

Progoni kršćana su u porastu od 2014. godine, kada je premijer Narendra Modi došao na vlast u Indiji. Njegova stranka nameće snažan hinduistički nacionalizam koji isključuje kršćanske i muslimanske manjine iz društva. Kršćani, većinom protestanti, čine 2.3% ukupnog stanovništva Indije, odnosno trideset milijuna od 1.3 milijarde stanovnika te zemlje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...