Utorak, 30. travnja 2024.

Nigerija: Radikalni muslimani spalili bogoslova, a drugog oteli

Užasan napad na katolike dogodio se u četvrtak 7. rujna, oko 20 sati, u župi sv. Rafaela (fra. Saint-Raphaël), u Fadan Kamantanu, u biskupiji Kafanchan, u saveznoj državi Kaduni. Banda radikalnih muslimani iz plemena Fula spalila je župni dvor, a u njemu je živ izgorio (katolički) bogoslov.

Vijest o užasnom događaju potvrdio je mons. Julius Kundi, biskup Kafanchana, a prvi su vijest prenijeli katolički frankofonski mediji. Župnik, vlč. Emmanuel Okolo, i župni vikar, vlč. Monday Noah uspjeli su pobjeći iz zapaljenog župnog dvora, ali bogoslov Na’aman Danlami poginuo je tijekom napada.

Mons. Kundi je u priopćenju za medije rekao: „Napadači su htjeli oteti svećenike. Zapalili su župni dvor nakon što nisu mogli ući. Dvojica svećenika uspjela su pobjeći, ali bogoslov nažalost nije uspio“.

Katolička crkva u Nigeriji nema pomoć od države

„Napad je trajao više od sat vremena, ali nije bilo reakcije i podrške (nigerijskih) vojnih snaga. Kilometar dalje je vojni punkt, ali nije bilo reakcije“, jadao se biskup lokalnim medijima i zaključio: „Nigerijski građani katoličke vjeroispovijesti nisu zaštićeni“.

Ovaj najnoviji napad samo je jedan u nizu napada na Katoličku crkvu u Nigeriji. Radikalni muslimani su u siječnju 2022. godine ubili i spalili vlč. Isaaca Achija.

„Ovo je užasan gubitak. Jutros smo pronašli tijelo Na’amana Danlamija i odnijeli ga u mrtvačnicu. Ovaj sjemeništarac drugi je član biskupije kojeg smo izgubili nakon napada fulanskih terorista. Prošle godine vlč. John Mark Cheitnum, direktor komunikacija za biskupiju Kafanchan, je bio otet i zvjerski ubijen“, rekao je mons. Kundi.

Radikalni muslimani oteli bogoslova

Nigerijske vlasti su potvrdile da je istog dana, 7. rujna, otet bogoslov Ezequiel Nuhua i njegov otac u Kaduni. Nuhu je bogoslov u Abuji, ali je otputovao u južnu Kadunu na odmor sa svojom obitelji.

Nigerija je zadnjih godina postala vrlo opasna zemlja za katolike. Godine 2022. u zemlji su ubijena četiri svećenika, a 28 ih je bilo oteto. U 2023. godini broj svećenika žrtava otmica nije opao. Potrebno je moliti se za progonjene kršćane nakon ovih nemilih događaja, a napose za Katoličku crkvu u Nigeriji, jednu od najprogonjenijih katoličkih zajednica u svijetu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...