Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Idite i nađite Boga

XXI. Grješnikov život je nesretan, a sretan onog, koji Boga ljubi.

3. Idite i nađite Boga

Kad dakle sva dobra ovog svijeta ne mogu zadovoljiti čovječje srce, onda tko ga može zadovoljiti? Jedini Bog i nitko drugi. Čovječje srce uvijek teži za onim dobrom koje ga može usrećiti i zadovoljiti. Stječe bogatstva, uživanja, časti i opet nije zadovoljno; a to zato, jer su dobra ovog svijeta šuplja i prolazna, a ono je stvoreno za dobro neprolazno; neka nađe Boga i neka se s njim sjedini, odmah će se potpuno zadovoljiti i više ništa neće željeti. Sv. Augustin, kroz sve ono vrijeme, koje je proveo živeći po tjelesnim nasladama, mira nikada nije mogao naći.

Poslije pak, kad se obratio i svom Bogu posvetio, očitova i reče Gospodinu: „Bože moj, sad sto posto spoznajem, da su zemaljske stvari jedno ništa i nevolje, i da si Ti pravi mir duše“. Iza tog po vlastitom iskustvu i osvjedočenju savjetovaše druge govoreći: „Što tražiš, Čovuljče, tražeći dobra? Traži samo ono dobro, u kojem su sva druga dobra“. David kralj, dok je bio u grijehu, išao je u lov, u perivoje i zelene bašče, te svi drugi koji su s njim uživali, govorili su mu: „Davide, ti od nas tražiš, da te zadovoljimo! Ne, mi te ne možemo zadovoljiti; gdje je tvoj Bog? Idi i nađi svoga Boga, on te jedini može zadovoljiti“; i stoga David u svim svojim nasladama neprestano plakaše (usp. Ps 42, 4).

Ah, naprotiv, kako Bog zna utješiti i zadovoljiti svoje vjernike, koji ga ljube! Sv. Franjo Asiški, budući je sve ostavio radi Boga, bos i ne imajući na sebi ništa drugo, nego jednu laptinu, satrven od leda i gladi i govorio je ove riječi: „Bog moj i sve moje“, kušavši u svom srcu rajsku slatkoću. Sv. Franjo Borgija postavši redovnikom, kad je na putovanjima morao spavati na slami ili na goloj ledini, toliko bi se veselio, da od radosti ne bi mogao cijelu noć zaspati. Na isti način sv. Filip Neri, budući je ostavio sve, kad bi išao spavati, tako bi ga Bog razveseljavao, da bi se spuštao na tlo i govorio: „Ma Isuse moj, pusti me, da spavam!“.

O. Dragutin Lorenski, isusovac, našavši se sam u svojoj sobici, koji put bi od velikog zadovoljstva stao plesati po sobi. Sv. Franjo Saveriski u indijanskim poljanama, rastvaraše svoja prsa, govoreći: „Dostaje Gospodine“; Gospodine, dostaje utjehe koju moje srce ne može više podnositi. Govorila je sv. Terezija, da samo jedna kapljica nebeske utjehe više zadovoljava, nego li sva dobra i sve slasti i zabave ovoga svijeta. Bog je obećao da će i na ovom svijetu nadoknaditi stostruko onomu, koji ostavi sve svoje; i to barem mirom i zadovoljstvom: „I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti“ (Mt 19, 29).

Onda, dakle, što tražimo? Hajdemo k Isusu, koji nas zove i veli nam: „Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim“ (Mt 11, 29).

Duša, koja ljubi Boga, uživa mir, koji natkriljuje sve tjelesne slasti i dobra ovog svijeta. Istina, da i sveti na ovom svijetu pate, jer sva zemlja jest mjesto od zasluga i ako se ne trpi, ne može ih se zaslužiti; ali veli sv. Bono, da je božanska ljubav slatka kao med, koji zaslađuje najgorkije stvari. Tko ljubi Boga, taj ljubi i njegovu božansku volju, te stog i u protivštinama u duhu uživa, jer primajući ih, zna, da mu ugađa. Oh! Mili Bože, grješnici hoće da preziru duhovni život, ali neće da kušaju, kakav je. Veli sv. Bernardo, oni samo gledaju na patnje i svojevoljna ustegnuća, koja trpe Božji ljubitelji i slasti, koje sami sebi uskraćuju, ali ne vide onih duhovnih slasti, kojim ih Bog obasiplje i prima k sebi. Oh, da bi grješnik samo okusio onog mira, kojeg uživa duša, koja svoga Boga ljubi!

Kušajte i vidite, veli David, koliko je sladak Gospodin (usp. Ps 33). Brate moj, počni i svaki dan promišljaj božanske istine; često se pričešćuj i zadržavaj se pred svetim oltarskim sakramentom; počni ostavljati ovaj svijet i drži se samog Boga, i vidjeti ćeš, da će te Gospodin Bog kroz ono malo vremena, što si uz Njega, više utješiti i zadovoljiti, nego te je svijet sa svim svojim zabavama zadovoljavao. Tko nije kušao, ne može znati koliko Bog zna dobro zadovoljiti duše, koje ga ljube.

Molitva: Dragi moj Otkupitelju, kako sam mogao biti tako slijep, pak sam do sada ostavljao tebe, neizmjerno dobro, izvor svih utjeha! Čudim se mojoj sljepoći, a još se više čudim i divim tvome milosrđu, koje me je svom dobrotom trpjelo. Zahvaljujem ti, što mi sad daješ, da upoznam svoju ludoriju ali i dužnost, kojom te trebam ljubiti. Ljubim te, Isuse moj, svom dušom i želim, da te još više budem ljubio. Povećaj mi ovu želju i ljubav. Daj, da se u te zaljubim, o ljubazna neizmjernosti, koja nemaš što više učiniti mi, da te ljubim, te koliko želiš moju ljubav. Ako hoćeš, možeš me očistiti.

De, dragi moj Otkupitelju, očisti moje nesretno srce od tolikih nečistih želja, radi kojih ne mogu te ljubiti, kako bih htio. Nemam snage, da moje srce samo za te plamti i tebe samog ljubi. Tu snagu neka mi dade tvoja milost, koja može sve što hoće. Otrgni me od svega, odaleči iz moje duše svaku želju, koja nije za Te i daj, da budem sav tvoj. Kajem se više nego radi ikakva drugog zla, što sam te vrijeđao, i čvrsto obećavam da ću sav svoj život posvetiti tvojoj ljubavi; ali pomozi me i Ti. Učini to radi one Krvi, koju si za me prolio u tolikim mukama i tolikom ljubavlju. Svojom moći daj, da moje srce koje te je do sada vrijeđalo, od sad unaprijed bude plamtjelo tvojom ljubavlju. O, Majko lijepe ljubavi, isprosi mi, da uvijek ljubim moga Boga.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...