Nedjelja, 28. travnja 2024.

Kardinali Burke i Müller odlučni u obrani moralnog nauka Katoličke Crkve

Kardinali Raymond Burke i Gerhard Müller su se u nedavnom intervjuu u EWTN-ovoj emisiji „The World Over“ kod Raymonda Arroyja suprotstavili papinoj podršci “blagoslova“ istospolnih zajednica i dopuštenju da “ponovno vjenčani” mogu primati sv. pričest dok žive u stanju preljuba.

Cijeli intervjuu možete pogledati ovdje.

Ugledni kardinali naglasili su da papa nema ovlasti proturječiti istinama vjere. „Čak i ako sam papa iznosi teze koje su lažne, mi branimo istinu”, izjavio je mons. Burke. „Kao što se sv. Pavao suprotstavio sv. Petru, i mi se obraćamo papi sa svojim zabrinutostima“.

Mons. Müller je rekao da papa Franjo iznosi teze suprotne Božjoj riječi, pri čemu želi opravdati one koji žive u stanju preljuba. „Papa i nitko u Crkvi nema ovlasti relativizirati Božje zapovijedi”, rekao je njemački prelat i teolog, istaknuvši da Učiteljstvo „nije nadređeno Božjoj riječi, nego je pod(ređeno) Božjoj riječi”.

„Prema našoj katoličkoj vjeri papa ima poseban autoritet u Crkvi, ali on nije osoba koja prima ili iznosi novu objavu“, zaključio je njemački prelat. Ovaj intervjuu i kritika pape Franje uslijedila je nakon što je Sveti otac šokirao Crkvu pismom iz čijeg se sadržaja može iščitati da je ovlastio svećenike za “blagoslivljanje” istospolnih zajednica na temelju “pastoralne razboritosti“.

Dubia (pitanja) petorice kardinala upućenih papi Franji

„Ne možemo postati suci koji samo poriču, odbacuju, isključuju”, napisao je papa Franjo odgovarajući na pitanja koja su postavili Burke i četvorica drugih kardinala. Pitanjima su kardinali tražili od pape da pojasni može li Crkva prihvatiti sodomitske i druge grešne veze kao “moguće dobro“.

Papa Franjo je odgovorio da Crkva mora iz razloga pastoralne razboritosti „razaznati postoje li oblici blagoslova, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka”. Franjin odgovor izazvao je oluju, a LGBT aktivisti su slavili papinu izjavu, kao i srednjostrujaški mediji.

Nadovezujući se na reakciju javnosti, u ponedjeljak je Dikasterij za nauk vjere objavio dokument koji je potpisao Franjo, u kojem stoji da njegova apostolska pobudnica iz 2016. godine „Amoris Laetitia“ dopušta razvedenima koji su “ponovno vjenčani“ primanje euharistije bez suzdržavanja od spolnih odnosa.

Odgovarajući na očiti pristanak pape Franje na blagoslov istospolnih zajednica, kardinal Burke je naglasio: „Ne možete blagoslivljati grešne čini. Ne možete blagosloviti vezu koja je, sama po sebi, uključena u intrinzično zle čini, i stoga nije moguće blagosloviti te zajednice ni na koji način”, rekao je kardinal Arroyu.

Uistinu, Dikasterij za nauk vjere je u priopćenju iz 2021. objavio da „Crkva nema i ne može imati moć blagoslivljati zajednice osoba istog spola”, jer Bog „ne može blagoslivljati grijeh”. U tekstu, koji je papa Franjo odobrio, stoji da je nedopušteno blagoslivljati veze koje „uključuju spolnu aktivnost izvan braka”, u skladu sa Svetim pismom i moralnim naukom Crkve.

Kardinal Burke je u drugom dijelu intervjua pozvao katolike na obranu vjere, upozoravajući da oni koji od toga odstupe, uključujući “blagoslivljanje“ istospolnih zajednica, „idu u raskol“.

Baš kao što se sv. Pavao suprotstavio sv. Petru, „i mi se obraćamo samom papi sa svojim brigama i tražimo od njega vršenje njegove Petrove službe, i stalno je tražimo, poput udovice u Evanđelju, stalno inzistiramo na tome“, dodao je kardinal Burke.

Kardinal Müller: Odobrenje sv. pričesti za preljubnike je suprotno Božjoj riječi

Kardinal Müller također je branio katolički moralni nauk za vrijeme intervjua, pri čemu se osvrnuo na izjavu pape Franje prema kojoj „Amoris Laetitia“ daje nepokajnim preljubnicima pristup sakramentima.

U ponedjeljak, istog dana kada je Vatikan objavio pismo pape Franje kao odgovor na dubia petorici kardinala, Dikasterij za nauk vjere objavio je odgovor na drugu dubia koju je poslao češki kardinal Dominik Duka, vezano za pričešćivanje rastavljenih i “ponovno vjenčanih“.

Odgovor Dikasterija za nauk vjere, koji su potpisali papa Franjo i novi prefekt Dikasterija, kardinal Victor Manuel Fernández, upućuje protivnike Sinode na apostolsku pobudnicu „Amoris Laetitia“ koja „otvara mogućnost pristupa sakramentima pomirenja i euharistije“ katolicima u “drugim brakovima“ koji odbijaju odreći se preljuba.

U razgovoru s Arroyom, mons. Müller, bivši prefekt Dikasterija za nauk vjere, oštro je kritizirao priopćenje od Dikasterija, koje ne predstavlja samo kršenje nauka Katoličke crkve nego i „Božje riječi“.

„Ova izjava (dokument), u tom smislu, nije samo protiv dokumenata bivših papa i crkvenih sabora, već idu izravno protiv Božje riječi, vrlo je jasno u Starom zavjetu, prema Božjim zapovijedima i Novom zavjetu” da je „spolna aktivnost izvan braka smrtni grijeh”, rekao je kardinal Müller.

Uskraćivanje sv. pričesti rastavljenima i “ponovno vjenčanima“ koji odbijaju živjeti čistoću „temelji se na Svetom pismu“, poučavao je papa Ivan Pavao II. u „Familiaris Consortio“, i to je „stalna i univerzalna praksa“ koja se „ne može mijenjati zbog različitih situacija“, stoji u priopćenju Dikasterija (tada Kongregacije) za nauk vjere iz 1994. godine, koje je potpisao tadašnji prefekt kardinal Joseph Ratzinger, budući papa Benedikt XVI., a odobrio Ivan Pavao II.

Osvrćući se na Franjino i Fernándezovo stajalište o sv. pričesti za rastavljene i “ponovno vjenčane”, mons. Müller je rekao: „Ako ih pitate što je istina, oni će ponoviti nauk Crkve, ali će navesti iznimke. Ali u nekim slučajevima nema iznimaka i ne možemo relativizirati Božju riječ takozvanom ‘etikom situacije’”.

Mons. Müller je također osudio “blagoslov” istospolnih zajednica kao „grešno bogohuljenje“ i izjavio da bi, kad bi Sinoda o sinodalnosti odobrila takav blagoslov, „svaki crkveni velikodostojnik izgubio autoritet i niti jedan katolik više ne bi bio obvezan vjerski se pokoravati biskupu heretiku“.

Njemački kardinal je na kraju intervjua objasnio zašto teza da papa „ima nauk ili učiteljstvo jedinstveno za sebe“ ili „poseban dar“, kako je ranije opisao mons. Fernández, nije ispravna. Takozvana „doktrina papa“, rekao je kardinal Müller, „ne postoji“. Umjesto toga, postoji „samo nauk Isusa Krista, nauk apostola i službeno ispovijedanje vjere Crkve. A papa i biskup su promicatelji ove doktrine, ali oni nemaju svoju doktrinu”, objasnio je kardinal Müller.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...