Utorak, 07. svibnja 2024.

Ovaj svećenik okupljao je milijune na javnim molitvama krunice

Život Patricka Peytona, poznatijeg kao „svećenika krunice“, prožet je brojnim poteškoćama, ali isto tako i brojnim apostolskim pothvatima tijekom kojih je činio sve na veću slavu Božju. „Svećenik krunice“ rođen je 1909. godine u Irskoj, ali se zbog ekonomske situacije doselio u SAD 1928. godine.

U Americi je osjetio Božji poziv i stupio, nakon što je naknadno završio srednju školu, u bogosloviju. Tijekom filozofsko-teološkog studija obolio je od tuberkuloze koja je brzo napredovala, ali je prihvativši savjet s. Nellie započeo moliti devetnicu Blaženoj Djevici Mariji – duhovno ga je pratila obitelj koja je redovito molila krunicu za njegovo ozdravljenje.

Peytonova bolest se ubrzo nakon toga potpuno povukla, a čudesno izlječenje predstavljao je poticaj da se nakon svećeničkog ređenja (1941. godine) posveti promicanju molitve krunice, posebice u obiteljima. Bio je jedan od prvih svećenika koji se još u 1940-ima služio radijom i televizijom radi promicanja obiteljske molitve, a u tom apostolatu surađivao je i s mnogim hollywoodskim zvijezdama.

Organizirao je 260 masovnih skupova molitve krunice u kojima su sudjelovali milijuni molitelja u nekoliko desetaka zemalja. Brojke koje se mogu pronaći na internetskoj stranici posvećenoj ovom „svećeniku krunice“ nevjerojatne su, iz današnje perspektive gotovo nezamislive. U Kaliforniji je 1961. godine na jednom molitvenom skupu bilo pola milijuna molitelja, a u Južnoj Americi je na molitvenim skupovima u Kolumbiji i Brazilu (Rio de Janeiro i Sao Paulo) bilo više od milijun molitelja. Niti Europa tada nije zaostajala, u Engleskoj je na jednom molitvenom skupu bilo više od osamsto tisuća molitelja, a u Španjolskoj skoro dva i pol milijuna molitelja!

Izmoren radom za spas duša, o. Peyton preminuo je 3. lipnja 1992. u San Pedru, u Kaliforniji, držeći u rukama svoj najdraži predmet – krunicu. Njegove posljednje riječi bile su: „Marijo, moja Majko, moja Kraljice!“. Nakon što je odobren dekret o njegovim herojskim krepostima, sada se traži priznanje čuda po njegovu zagovoru da bi se mogao proglasiti blaženim.

Pogledajte video zapis koji prikazuje život o. Peytona.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...