Četvrtak, 02. svibnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Na sudu će se jedva i pravedni spasiti

XXIII. O posebnom sudu

2. Tužitelji grješnika bit će i zidovi među kojima je počinio grijeh

Promotri tužbu i ispit. „I sud sjede i knjige se otvoriše“ (Dn 7, 11). Bit će samo dvije knjige, naime evanđelje i duševnost. Iz evanđelja će se čitati ono, što je imao činiti, a iz duševnosti ono, što je činio. „Svaki će vidjeti što je počinio“ (sv. Jeronim). Mjerom božanske pravde neće se onda mjeriti bogatstva, časti i plemstvo osoba, nego samo djela: „Stavljen je na tezulju (reče Daniel Baltazaru), i bi pronađen lud“ (Dn 5, 27). Ove riječi tumači o. Alvarez: „Nije zlato ni bogatstvo mjereno, sam je kralj izmjeren“.

Onda će stupiti tužitelji, a najprije vrag i pokazat će nam sva naša obećanja, kako veli sv. Augustin, kojim samo se poslije iznevjerili i izbrojit će nam sve naše pogrješke, kazujući nam dan i sat, u kojem smo ih počinili. Iza toga reći će sudcu, kako piše sv. Ciprijan: „Gospodine, za ovog krivca nisam ništa pretrpio, ali on je tebe ostavio, koji si za nj umro, da poslane mojim robom: stoga on mora meni pripasti“.

Tužitelji bit će i anđeli čuvari, kako piše Origen: „Svaki anđeo čuvar posvjedočit će, koliko se je godina oko njega trudio, ali on je njegove opomene odbijao“. Tako, dakle, će se onda obistiniti ono, što se čita u sv. Pismu „Zamrzili su ga svi njegovi prijatelji“ (usp. Jr 51). Tužitelji bit će i oni zidovi, među kojima je grješnik griješio. Sama vlastita duševnost biti će tužiteIjica: „Posvjedočit će i njihova duševnost u onaj dan, kad Bog bude suditi“ (usp. Rim 2).

I sami grijesi, veli sv. Bernardo, onda će progovoriti i reći će: „Ti si nas počinio, tvoja smo djela, nećemo te ostaviti“. Napokon bit će tužiteljice same rane propetog Isusa, kako veli sv. Ivan Zlatousti: „Čavli će se na te tužili; rane će protiv tebe govoriti; Isusov križ govorili će protiv tebe“. Nakon toga prijeći će se na ispit.

Veli Gospodin: „U onaj dan pretražiti ću Jeruzalem sa svijećama“. Svijeća, veli Mendoza, zalazi u svaki kutić kuće. Kornelio, tumačeći ove riječi, sa svijećama, veli, da će onda Bog pred krivca staviti izglede svetih i sva prosvjetljenja i nadahnuća koja mu je davao za života; i sve godine, koje mu je bio dao, da dobro čini. Onda će se Bogu razlog davati i za najmanji pogled. Veli sv. Anselmo: „Očistit će Levijeve sinove i procijedili će ih“.

Kao što se zlato čisti i cijedi odstranjujući trosku i nečistoću, tako će se ispitati sva dobra djela, ispovjedi, pričesti i tako dalje. Napokon veli sv. Petar, da će se na sudu jedva i pravedni spasiti. Kad moramo račun davati za svaku i najmanju suvišnu riječ, kako ćemo onda Bogu dati zadovoljštinu za tolike nečiste misli privoljene, za tolike godine i besramne riječi? Osobito veli Gospodin (govoreći o onima koji daju drugima loš primjer, koji im krade dušu): „Doći ću preda nj kao medvjedica kad joj malene pokradu“. Govoreći napokon o djelima, reći će sudac: „Podajte mu onako kako je zaslužio“.

Molitva: Ah, moj Isuse, da mi sad staneš plaćati po mojim zaslugama i djelima, koje sam počinio, drugo me ne bi zapalo, no pakao. O, Bože, koliko sam puta sam sebi napisao osudu za onu jamu vječnih muka! Zahvaljujem ti na tolikoj strpljivosti koju si sa mnom imao podnoseći me toliko vremena! Oh, Bože, da se sad u ovaj čas imam prikazati na sudu, kakav bi ti račun predao od mog prošlog života?

Gospodine, pričekaj još malo, nemoj mi suditi. Da me sad sudiš, što bi od mene bilo? Pričekaj me: kad si već toliko milosrdan do sada bio prema meni, budi još i daruj mi ovu drugu milost, daj mi žalost da oplačem svoje zloće. Kajem se, o najveće dobro, što sam te toliko vrijeđao. Ljubim te nadasve. Vječni Oče, radi Isusove ljubavi, oprosti mi i po njegovim zaslugama daruj mi ustrajnost. Isuse moj, uzdam se, da ćeš mi to dati po zasluzi tvoje Krvi. Marijo Presveta, u tebe se uzdam: Svrni dakle zagovornice naša, one svoje milosrdne oči na nas. Pogledaj na moje nevolje i smiluj mi se.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...