Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Veliku muku imat će grješnici kada budu protjerani iz društva svetih

XXIV. O općem sudu

2. Zavapi k meni i uslišat ću te

Kad uskrsnu svi ljudi, naredit će im anđeo da svi idu u Jozefinsku dolinu, gdje će biti suđeni. Kad se skupe tu svi, doći će anđeli pa će razlučiti dobre od zlih. Pravedni će ostati desno, a zli lijevo. Kakva će to tek muka biti kad se vide protjerani iz društva svetih. Sin će biti odijeljen od oca, muž od žene, gospodar od svog sluge. Reci mi, brate moj, što misliš od prilike, koje će te mjesto zapasti? Bi li želio da se nađeš na desno? Ostavi dakle onaj put koji vodi na lijevo.

Ovdje na zemlji plemići i bogataši drže se za sretne, a preziru svete koji žive siromašno i ponizno. Oh, pravedni koji ljubite Boga, nemojte se žalostiti ako ste izrugani i ožalošćeni na ovom svijetu: „Žalost vaša okrenut će se u veselje“.

Kolike će časti tad dobiti toliki mučenici od krvnika izmrcvareni i na komade sasječeni! I naprotiv, kako će strahovito i grdno izgledati Herod, Pilat, Neron i mnogi drugi velikaši ovog svijeta. O, vi ljubitelji ovog svijeta, u onoj dolini, u onoj dolini ću vas čekati. Bez sumnje ondje ćete drugačije mislili. Ondje ćete plakati svoju ludoriju.

Evo, već se otvaraju nebesa, dolaze anđeli suci i nose znakove pregorke muke Isusove. Osobitim načinom pokazat će se križ. „I tad će se ukazati znak Sina Božjeg na nebu i zaplakat će svi narodi sa zemlje“.” Veli Kornelije: „Kako će onda grješnici plakati kad ugledaju križ za koji ništa ne mariše“. Onda, veli Ivan Zlatousti: „Tužit će te čavli, protiv tebe će govoriti rane i Isusov križ stat će protiv tebe“.

Prisustvovat će ovom sudu još sveti apostoli i svi njihovi sljedbenici, koji će s Isusom zajedno suditi narode: „Sjajit će se pravedni, sudit će narode“ (usp. Mudr 3, 7). Još će doći i Kraljica neba, svetih anđela, Presveta Djevica Marija. Najposlije će doći vječni Sudac na veličanstvenom i sjajnom prijestolju. Dolazak Isusov razveselit će i utješiti odabrane, ali će zločeste više izmučiti, nego li u paklu.

„Osuđenicima“, govoraše sv. Jeronim, „bolje bi bilo da trpe muke paklene, nego da pred sobom gledaju svog Gospodina“. Govoraše sv. Terezija: „Isuse moj, svakako me muči, samo ne daj da te vidim srdita u onaj dan“. Sv. Bazilije govoraše: „Ona pametnija natkriljuje svaku muku.” Onda će se ispuniti ono što je sv. Ivan prorokovao, da će osuđenici zaklinjali brda da padnu na njih i sakriju ih ispred očiju njihovog srditog sudca.

Molitva: O, dragi moj Otkupitelju, koji si došao na ovaj svijet, ne da kazniš, nego da oprostiš grijehe, oprosti mi brzo, prije nego stigne onaj dan, u kojem ćeš mi suditi. Onda, kad prvi put ugledam tebe, koji si me tolikom strpljivošću podnosio, ako se po čemu izgubim, tad će mi se Pakao otvoriti. No, dakle, ponovno molim oprosti mi i to brzo, svojom me božanstvenom rukom odjuri s propasti u koju sam zapao griješeći.

Kajem se, o najveće dobro, da sam te vrijeđao. Ljubim te, sudce moj, koji si me toliko ljubio. Po zasluzi tvoje smrti udijeli mi veliku i izvanrednu milost, da od grješnika postanem svetac. Obećao si da ćeš svakog uslišati tko te bude molio: „Zavapi k meni i uslišat ću te“ (usp. Job 33,3).

Ne molim da mi daš dobara ovog svijeta, nego tvoju milost, tvoju ljubav i ništa drugo. Uslišaj me, Isuse moj, radi one ljubavi, koju si imao prema meni, umirući za me na križu. Ljubazni moj sudce, ja sam krivac, ali takav krivac, koji te ljubi više nego samog sebe.

Smiluj mi se, Marijo, Majko milostiva, pomozi mi, sad je vrijeme kad mi možeš pomoć pružiti. Ti me nisi zaboravila, kao što sam ja tebe i mog dragog Boga, priteci mi u pomoć sada, kad sam odlučio da ću Ti zauvijek služiti i nikada više neću vrijeđati mog Gospodina. O, Marijo draga, Ti si moje slatko ufanje.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...