Subota, 27. travnja 2024.

Matija Štahan: „Ne kasni Crkva za svijetom 200 godina, nego svijet za Crkvom 2 000 godina“

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno od 19. prosinca raspravljalo se o novoj papinoj Deklaraciji „Fiducia Supplicans – Molitveno povjerenje“, točnije o pastoralnom značenju blagoslova. Gostovali su don Anton Šuljić, novinar i publicist Matija Štahan i vlč. Ilija Jakovljević, župnik župe sv. Kuzme i Damjana u Fažani.

Odgovarajući na pitanje koja je važnost deklaracije „Fiducia Supplicant – Molitveno povjerenje” i što znači blagoslov koji nije liturgijski, Matije Štahan dao je objektivan i analitičan osvrt na moralni nauk Katoličke crkve.

U prvom dijelu emisije osvrnuo se na dokument Kongregacije (sada Dikasterija) za nauk vjere iz 2021. godine:

„Pogledamo li historijat Dikasterija za nauk vjere koji je sad pod kardinalom Fernandezom, vidimo da je isto to tijelo 2021., tada zvano Kongregacija za nauk vjere pod kardinalom Ladarijom, izdalo isti ovakav dokument s nešto drukčijim zaključkom. U njemu stoji kako Crkva nema moć udijeliti blagoslov istospolnim partnerima unatoč vrlinama koje mogu postojati u njihovom odnosu – jer sama priroda njihova odnosa (istospolnog) grješna i ne podrazumijeva život u vrlini. Međutim, to ih ne bi trebalo lišiti Božjeg milosrđa. To je oduvijek bio put Crkve i ovo nije otvaranje ‘novog puta ljubavi i milosrđa’ nego institucionalni iskorak u kojemu je napravljena distinkcija između liturgijskog i neliturgijskog (spontanog) blagoslova“.

Što se tiče izdane deklaracije, Štahan smatra da u dokumentu nije dovoljno naglašena istina, pravednost i moralni nauk Katoličke crkve. Usporedio je to s Isusovim porukama Mariji Magdaleni o neizricanju osude, ali i pozivu na promjenu života – kao što piše u Svetom pismu: „Idi i ne griješi više“. Deklaracija, smatra, ne naglašava dovoljno ovu drugu izjavu „ne griješi više“.

U drugom dijelu emisije osvrnuo se na odnos između svijeta i Crkve. Smatra da Crkva ne kasni za svijetom dvjesto godina, nego svijet za Crkvom dvije tisuće godine. Velika zamka za Crkvu bila bi da nasjeda na sliku i viziju svijeta ili da se prikloni svijetu koji joj je nesklon.

Zaključio je sljedećom izjavom: „Bude li se Crkva previše priklanjala svjetovnim vrijednostima, ona neće više imati kredibilitet suprotstaviti se nekim drugim vrijednostima koje će zavladati“.

U završnoj misli Štahan je istaknuo način kako Crkva može povećati broj mladih koji će prianjati uz crkveni nauk i živjeti duhovnu stvarnost:

„Mladi su ponajprije privučeni doktrinarnom jasnoćom i jednoznačnošću, ne ambivalencijom i nekim moralnim konfuzijama i doktrinarnim izmaglicama. Ako se prošećemo nedjeljom zagrebačkim crkvama, u gotovo svakoj ćemo naći većinu starijih osoba. Ako odemo na tradicionalnu latinsku misu, vidjet ćemo 90% mladih. Prema tome, mladi preferiraju nešto što je jasno, što je u skladu s tradicijom…“.

Gostovanje Matije Štahana u emisiji „Otvoreno“ možete pogledati na HRT-ovoj mrežnoj stranici ili na HRT-ovu YouTube kanalu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...