Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Nakon afričkih i azijskih biskupa, i neki europski biskupi protiv ‘blagoslova’ istospolnih parova

U intervjuu koji je jučer objavljen na mrežnoj stranici Konferencije rimokatoličkih biskupa Ukrajine, kijevsko-žitomorski biskup rekao je da ukrajinski svećenici neće blagoslivljati parove u neredovitim situacijama ili istospolne parove.

„Ja osobno i bilo koji drugi svećenik dat ćemo blagoslov, ne paru, nego određenoj osobi koja je krenula putem obraćenja. Ako nam dođe osoba koja ima problem i traži rješenje u skladu s voljom Božjom, tada će sigurno dobiti blagoslov, ali ne par koji živi u konkubinatu“, rekao je kijevsko-žitomirski biskup Vitaliy Kryvytskyi.

„Crkva je dužna u Božje ime blagosloviti pojedince i određene skupine ljudi: to mogu biti skupine starijih osoba, bolesnih, hodočasnici, dragovoljne skupine ili branitelji naše države. Ali ljudi koji žive u grijehu nisu nešto što Bog može blagosloviti; pa, naravno, ni to nećemo učiniti”, zaključio je mons. Kryvytskyi.

U utorak navečer Konferencija rimokatoličkih biskupa Ukrajine objavila je priopćenje u kojem kritizira Deklaraciju „Fiducia Supplicans“, navodeći da je njezin tekst dvosmislen i problematičan.

Biskupi su izjavili da „nema blagoslova za život u grijehu” kao odgovor na novu deklaraciju. Iako se u dokumentu opetovano naglašava da ne postoji ‘legalizacija’ ove vrste odnosa, zabrinuti su za koncept ‘blagoslova’ koji bi se mogao shvatiti kao ‘dopuštenje’ za život u grijehu. Stoga promjenu tradicionalnog poretka smatraju kontroverznim i opasnim.

Konferencija rimokatoličkih biskupa Ukrajine vidi opasnost u dvosmislenoj formulaciji koja može dovesti do različitog tumačenja među vjernicima. Primijetili su da Deklaracija „Fiducia supplicans“ nedostaje bilo kakav poziv grešnika na obraćenje, stoga bi ‘blagoslov’ mogao izgledati kao odobrenje.

Nedavna Deklaracija „Fiducia supplicans“, koju je 18. prosinca odobrio papa Franjo, izazvala je polemiku u cijelom svijetu. Kritizirali su je biskupi iz Kazahstana, Malavija i Zambije, dok su je pozdravi njemački biskupi koji su ranije ove godine odobrili ovu vrstu ‘blagoslova’. Deklaraciju su isto tako podržali i austrijski i švicarski biskupi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...