Petak, 03. svibnja 2024.

I kardinal Sarah protivi se blagoslovu istospolnih parova

Kardinal Robert Sarah, koji je služio kao prefekt vatikanske Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata od 2014. do 2021., odgovorio je na kontroverznu vatikansku Deklaraciju koja dopušta kleru blagoslov istospolnih parova u određenim situacijama, što je, naravno, kod vjernika izazvalo zbunjenost.

„Ne protivimo se papi Franji, ali čvrsto i radikalno suprotstavljamo se herezi koja ozbiljno potkopava Crkvu, Tijelo Kristovo, jer je protivna katoličkoj vjeri i Tradiciji”, napisao je kardinal Sarah u razmišljanju koje je 6. siječnja objavio talijanski internetski portal „Settimo Cielo“.

Osvrnuo se na kršćansko shvaćanje slobode i istine: „Istina je prvo milosrđe koje Isus nudi grješniku… Sloboda koju moramo ponuditi ljudima koji žive u homoseksualnim zajednicama leži u istini Božje riječi. Kako bismo se mogli usuditi poticati ih da povjeruju u Boga ako ostanu u zatvoru svojih grijeha?“.

Dok su neki biskupi podijeljeni oko Deklaracije, mnogi katolički biskupi diljem Afrike javno odbacuju kontroverznu Deklaraciju „Fiducia Suplicans“. Nekoliko biskupskih konferencija u Africi zatražilo je od klerika da se suzdrže od davanja blagoslova istospolnim parovima, dok su biskupi u mnogim zemljama javno obznanili nemogućnost blagoslova istospolnih parova.

U osvrtu je kardinal Sarah potaknuo „svakog biskupa da učini isto” kao što su učinile i biskupske konferencije u Kamerunu, Čadu, Nigeriji…

Kardinal Sarah primijetio je da Deklaracija „nije uspjela ispraviti pogrješke“ Crkve u Njemačkoj, gdje je kontroverzni Sinodalni put izazvao podjele među vjernicima. No, prema mišljenju kardinala Saraha, umjesto toga je vatikanska Deklaracija pogoršala stvari. „Štoviše, nedostatkom jasnoće samo je pojačana zbunjenost koja vlada u srcima vjernika…“, napisao je kardinal Sarah.

Napisao je da treba izbjegavati „uzaludnu primjenu značenja riječi blagoslov“, jer nitko ne može „legitimirati grijehe, strukture grijeha ili čak sljedeće grijehe“. Također je izrazio zabrinutost zbog zbrke koju je donijela Deklaracija „Fiducia Suplicans“, koja bi se mogla suptilno ‘ponovno pojaviti’ na Sinodi o sinodalnosti u listopadu 2024.

Gvinejski kardinal smatrao da Crkva treba odgovoriti na pojava istospolnih parova milosrđem istine. „Što reći ljudima koji su uključeni u istospolne zajednice? Poput Isusa, usuđujemo se izgovoriti prvo milosrđe, a to se odnosi na objektivnu istinitost čina”, napisao je. I ponudio konkretan odgovor: „Jedino što treba tražiti od osoba koje su u protunaravnom odnosu jest njihovo obraćenje i prihvaćanje Božje riječi”.

Kardinal Sarah, koji je rođen i odrastao u Gvineji, podsjetio je na upute pape Benedikta XVI. Africi da bude „duhovna pluća čovječanstva“ nasuprot nihilizmu, materijalizmu i relativizmu koji pogađa Zapad.

„Afrička Crkva glas je siromašnih, jednostavnih i malenih”, napisao je kardinal Sarah, ističući važnost naviještanja Evanđelja zapadnim kršćanima koji „vjeruju da su razvijeni, moderni i mudri zbog mudrosti svijeta“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...