Petak, 03. svibnja 2024.

JESTE LI SPREMNI ZA SMRT? Jadne su nesretne duše koje čeka propast

XXIV. O općem sudu

3. Zavapi k meni i uslišat ću te

Evo, već počinje strašni sud. Otvaraju se rasprave, to jest duševnost pojedinih: „Sud je zasjeo i knjige su otvorene“ (usp. Dan. 7, 10). Protiv zločestih za svjedoka najprije će ustati vragovi, koji će ovako reći, kao što veli sv. Augustin: „Najpravedniji Bože prosudi da bude moj onaj koji nije htio da bude tvoj“.

Drugi svjedoci bit će vlastite savjesti: „Posvjedočit će i njihove vlastite savjesti“ (usp. Rim 2, 25). Ustat će za svjedoka isti zidovi one kuće, gdje su grješnici svoje zloće provodili i dragog Boga vrijeđali i vapit će za osvetom.

Posljednji svjedok bit će sam sudac, koji je nazočan bio pri svakoj nanesenoj mu uvredi: „Ja sam sudac i svjedok“, veli Gospodin (usp. Jr 29, 23). Veli sv. Pavao, da će onda Gospodin rasvijetliti što se nalazi sakriveno u mraku. Svim će ljudima pokazati najtajnije i najgadnije grijehe svih zločinaca, za koje ni ispovjednici ovamo nisu znali: „Otkrit ću tvoje sramote pred tvojim licem“ (usp. Nah 3, 5).

Naprotiv, veli sv. Bazilije, da će se grijesi zločestih svima ukazati u jedan čas, kao na slici. Veli sv. Toma Akvinski: „Ako su u vrtu Getsemanskom na Isusove riječi: ‘Ja sam’; svi vojnici popadali na zemlju, koji su došli da ga svežu, što će biti onda, kad on kao sudac osuđenicima rekne: „Evo, ja sam onaj kojeg ste pogrdili?”.

Evo nas na osudi. Najprije će se Isus okrenuti prema odabranim i reći će im ove slatke i milozvučne riječi: „Dođite blagoslovljeni Oca moga i posjedujte kraljevstvo, koje vam je pripravljeno od postanka svijeta“ (Mt 25, 34).

Sv. Franjo Asiški, budući da mu je objavljeno da je predodređen za raj, od dragosti ne mogaše shvatiti koliko će to veselje biti kad čuje sučeve riječi: „dođite sinovi blagoslovljeni u kraljevstvo, za vas nema više muke, nema više ikakva straha, već ste i bit ćete zauvijek spašeni; ja blagoslivljam onu krv, koju sam za vas prolio i blagoslivljam one suze, koje ste vi prolili za svoje grijehe; hajdete gore u raj, gdje ćemo zajedno ostali u sve vijeke vjekova“.

I Blažena Djevica Marija blagoslovit će svoje štovatelje i pozvat će ih, da s njom pođu u raj; i tako pjevajući Bogu zaposjest će raj, gdje će hvaliti i slaviti Boga zauvijek.

Naprotiv, osuđenici okrenuti prema Isusu reći će mu: „A mi nevoljnici, što imamo raditi? A vi, reći će im božanski sudac, kad ste uvrijedili i odrekli se moje milosti: ‘Uklonite se od mene prokleti u oganj vječni. Uklonite se, idite od mene da vas više ne vidim, niti da vas više čujem. Prokleti, idite kad ste već povrijedili moj blagoslov’“. Ah, Gospodine, kuda će otići ovi nevoljnici? U vatru, u pakao, gdje će gorjeti s dušom i tijelom. A za koliko vjekova, za koliko godina? U oganj vječni za sve vjekove.

Poslije ove osude, veli sv. Efrem, da će se osuđenici oprostiti s anđelima, sa svetim, s rodbinom i s božanskom Majkom. I tako nasred one doline otvorit će se jedna jama u koju će propasti zajedno vragovi i osuđenici; oni će čuti Božji glas dok se za njima zatvaraju vrata koja se nikada više neće otvoriti. O, prokleti grijesi, u kakvu će se nesreću tolike duše strovaliti! Jadne su nesretne duše koje čeka tako tužna svrha!

Molitva: Ah, moj Spasitelju i Bože. kakva će me zapasti osuda na onaj dan? Da sada, Isuse moj, od mene zatražiš račun od mog življenja, što bi ti drugo mogao odgovoriti osim da sam pakao zaslužio?

Da, istina je, dragi moj Otkupitelju, da zaslužujem tisuću pakla, ali znaj da te ljubim više nego li samog sebe i radi uvreda, kojim sam te uvrijedio, žalostim se mnogo i prije ću svaku muku podnijeti, nego biti osuđen. Ti osuđuješ, Isuse moj, one tvrdokorne grješnike, ali ne one, koji se kaju i hoće te ljubiti.

Evo me pred tvojim nogama skrušena, pokaži da mi opraštaš. Ali već mi pokazuješ po proroku: „Obratite se k meni, obratit ću se i ja k vama“ (usp. Zah 1, 3.) Ostavljam sve, odričem se svih naslada i dobara ovog svijeta, obraćam se i za te se hvatam, ljubazni moj Otkupitelju. Primi me u svoje srce i ondje me rasplamti svojom ljubavlju; i tako me rasplamti, da nikada više ne pomislim od tebe se odijeliti.

Isuse moj, spasi me i moje spasenje, želim Te uvijek ljubiti i uvijek slaviti tvoje milosrđe. Marijo, ufanje, utočište i Majko moja, pomozi mi i isprosi mi svetu ustrajnost. Nitko se do sada nije izgubio, samo je li se tko na te obratio. Tebi se preporučujem, smiluj mi se.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...