Nedjelja, 28. travnja 2024.

Kina: Komunisti uhitili biskupa vjernog Rimu

Biskupa lojalnog Svetoj Stolici, a ne kineskoj državnoj crkvi, ponovno su uhitile kineske komunističke vlasti. Internetski portal AsiaNews izvijestio je da su kineske vlasti privele 2. siječnja biskupa Petra Shao Zhumina, ordinarija biskupije Wenzhou u istočnoj Kini.

Prema AsiaNews, biskupu je „naređeno da uzme odjeću za sva četiri godišnja doba“; što sugerira da će se zadržati dulje razdoblje u zatvoru. Vjernici su zabrinuti jer ne znaju ni gdje će biti zatvoren.

Biskup Shao imenovan je 2011. biskupom koadjutorom biskupije Wenzhou s papinim odobrenjem, a biskupijom je počeo upravljati nakon smrti biskupa Vincenta Zhu Wei-Fanga.

Međutim, zbog nepokolebljive odluke biskupa Shaoa da ostane lojalan Rimu, umjesto kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi (CCPA), kineski vlasti ga ne priznaju kao biskupa. Komunisti su imenovali o. Ma Xianshija upraviteljem biskupije Wenzhou.

Biskup Shao bio je zatvaran više puta tijekom ključnih trenutaka liturgijske godine: za vrijeme Božića, Uskrsa, Velike Gospe… Čini se da je razlog zadnjeg uhićenja biskupa Shaoa pismo o. Mau u kojem je kritizirao odluke koje je potonji donio bez njegova odobrenja, uključujući ređenja bogoslova.

Uhićenje biskupa potvrđuje da se progon katolika u Kini nastavlja nesmanjenom brzinom, bez obzira na to što je postignut ‘dogovor’ između Svete Stolice i Narodne Republike Kine.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...