Petak, 03. svibnja 2024.

Norveška: Usprkos zamrloj vjeri, otvoren katolički samostan i crkva

Iako je Norveška trenutno među najmanje religioznim zemljama na svijetu, kameni ostaci katoličkih samostana uništenih tijekom protestantske reformacije nastavljaju tiho svjedočiti o bogatoj katoličkoj baštini zemlje.

Ruševine opatije Munkeby nisu iznimka. Prema historijskim izvorima, opatija Munkeby osnovana je između 1150. i 1180. godine, kada je pokrštavanje Norveške bilo pri kraju.

Smještena sjeverno od svetišta sv. Olava u Trondheimu, gdje leže zemaljski ostaci sv. Olava, prvog kralja i zaštitnika Norveške, kameni ostaci nekadašnjeg cistercitskog samostana izdržali su oštru sjevernu klimu i nastavlja pričati priču o kršćanstvu u Norveškoj.

Osjećajući da je vrijeme za povratak katoličkih misionara, trapisti iz francuske opatije Cîteaux donijeli su 2007. odluku o osnivanju samostana u Norveškoj. Za lokaciju su odabrali zemljište pored kamenih ostataka samostana Munkeby.

Godine 2009., nakon više od petsto godina, četvorica francuskih trapista došla su u Norvešku, točnije u Munkeby, gdje su nastavili monaški život, pridržavajući se pravila sv. Benedikta, moleći za obraćenje Norveške.

Međutim, kapelica i samostan sve su manje odgovarali potrebama redovnika i vjernika, tako da su trapisti odlučili izgraditi novu crkvu, samostan i proširiti svoj posjed – zajednica se uzdržava od proizvodnje sira. Radovi na novom samostanu dovršeni su krajem jeseni prošle godine. Trapisti se nadaju da će sada njihova samostanska zajednica doživjeti rast u broju članova.

Biskup Osla, mons. Eric Varden, koji je prije biskupskog imenovanja bio trapistički redovnik, posvetio je 5. prosinca novu crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, točnije oltar koji sadrži relikvije cistercitskih mučenika i svetaca.

Trenutno u Norveškoj katolici čine samo 3% stanovništva, ali zajednica ubrzano raste zbog dolaska brojnih migranata katoličke vjeroispovijesti i obraćenja etničkih Norvežana.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...