Nedjelja, 28. travnja 2024.

Francuska tuži svećenika zato što je homoseksualnost nazvao grijehom

U Francuskoj su poduzeti pravni koraci protiv katoličkog svećenika zato što je homoseksualnost nazvao grijehom. Iako ovaj najnoviji napad na katolički moralni nauk ima male šanse za uspjeh, pokazuje sve veći animozitet prema Katoličkoj crkvi i naravnom zakonu.

Vlč. Matthieu Raffray, koji je poznat po slavljenju tradicionalne latinske mise i po evangelizaciji na društvenim mrežama, objavio je nedavno na svom Instagram profilu kratki videozapis o iskušenjima u sklopu korizmenih kateheza. U tom videozapisu nazvao je homoseksualnost slabošću i grijehom, točnije jednim „od poroka koji postoje u čovječanstvu“.

Aurore Bergé, francuska ministrica odgovorna za borbu protiv diskriminacije, komentirala je njegov stav kao neprihvatljiv.

Ministrica je u objavi na društvenoj mreži „X“ zamolila „Međuministarsko izaslanstvo za borbu protiv rasizma, antisemitizma i LGBT mržnje (DILCRAH)“ da prijavi slučaj javnom tužitelju na temelju čl. 40. Zakona o kaznenom postupku. DILCRAH je podnio kaznenu prijavu te su prozvali svećenika što se na ‘takav način’ usudio govoriti o homoseksualnosti.

Vlč. Raffray je i ranije bio prozivan. Ljevičari tvrde da njegovi komentari promiču konverzacijsku terapiju, koja je od 2022. u Francuskoj zabranjena. U siječnju je svećenik na društvenoj mreži „X“ objavio da su „svake duhovne vježbe konverzacijska terapija“, a to je izazvalo val komentara LGBT+ aktivista.

Svećenik je ‘kontroverzu’ iskoristio za izražavanje zadovoljstva na društvenoj mreži „X“ te njegov račun sada prati više od 20 000 korisnika.

No, u intervjuu za katolički tjednik „Famille Chrétienne“, svećenik je izrazio zabrinutost zbog najnovijeg pokušaja kažnjavanja ne samo njega, nego i moralnog nauk Katoličke crkve. „Kršćanski moral je na udaru”, objasnio je, dodajući da nije napravio ništa više od citiranja katoličkog nauka o homoseksualnosti.

U Katekizmu Katoličke crkve stoji sljedeće vezano uz homoseksualnost:

„Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv.

Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni“ (KKC, §2357).

Ovo nije prvi put da nauk Katoličke crkve o homoseksualnosti mora biti branjen na francuskom sudu. Protiv mrežnog portala „Renaissance Catholique“ vodilo se 2022. suđenje zbog komentara iznesenih u članku objavljenom 2019., u kojem se homoseksualnost opisuje kao „težak grijeh”. Tužbu su podnijele tri LGBT+ udruge.

Presuda, koja je kasnije potvrđena u žalbenom postupku, utvrdila je da komentari, koji odražavaju nauk Katoličke crkve, nisu bili ni na koji način diskriminirajući. Stoga je malo vjerojatno da će tužba protiv vlč. Raffrayja rezultirati osuđujućom presudom. Ipak, nasilna i nerazmjerna reakcija ministrice Aurore Bergé pokazuje veliko neprijateljstvo vladajuće političke elite prema Katoličkoj crkvi.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...