Petak, 12. srpnja 2024.

JESTE LI SPREMNI NA SMRT? O Svetoj Pričesti

 „Uzmite i blagujte, ovu je tijelo moje.“ (Mt.26)

1. Promotrimo, koliko je velik dar Presveti Oltarski Sakrament; veliku ljubav, koju nam je Isus u tom daru ukazao; veliku Isusovu želju, da se ovim darom češće krijepimo. Najprije promislimo veliki dar koji nam je Isus pribavio, davši nam samog sebe za hranu u svetoj Pričesti. Govori sv. Augustin, budući da Isus svemogući drugo nam nije mogao dati. Kakvo veće blago, nastavlja sv. Bernardin Sienski, može primiti ili zaželjeli duša. od blaga Isusovog Presvetog tijela? Viče Izaija prorok: „Razglasite, ljudi, ljubazna iznašašća našeg predobrog Boga.“ Da nam Otkupitelj sobom ne dade ovaj dar, tko bi ga ikad od nas mogao i zamoliti? Tko bi se ikad usudio i rekao mu: Gospodine, ako hoćeš da upoznam tvoju ljubav’, stavi se pod obličje kruha i dopusti nam, da se tobom hranimo? To bi bila velika ludost i pomisliti. Kad je Isus svojim učenicima očitovao je dar Presvetog Sakramenta, oni ne mogaše vjerovati, i od njega odoše govoreći: „Kako nam može dati svoje tijelo, da od njega jedemo? Ovaj njegov neshvatljivi razgovor tko može slušati?“ (Iv. 6. 61). Ah što ljudi nisu mogli ni shvatiti, to je zamislila i ispunila Isusova velika ljubav.

Govorio je sv. Bernardin, da nam je Gospodin ovaj Sakrament ostavio za uspomenu njegove ljubavi, koju nam je iskazao u svojoj pregorkoj muci. I to se slaže s onim. Što nam Isus govori po sv. Luki: „Ovo činite meni na spomen.“ Ljubav našeg Spasitelja, nastavlja sv. Bernardin, nije bila zadovoljna da samo svoj život žrtvuje za nas: prije nego će umrijeti od ove iste ljubavi njegove, dao nani je najveći dar od svih, što nam ili je do sada darovao, naime ostavio nam je samoga sebe za hranu. Veli Gverik opal, da je Gospodin u ovom Presvetom Oltarskom Sakramentu učinio posljednji izljev svoje neprocjenjive ljubavi. Još se je bolje izrazio sabor tridentinski veleći, da je Isus u presvetoj Pričesti iznio na dar sve bogatstvo svoje ljubavi prema ljudima. Kolika bi to bila izvrsnoća i nježnost ljubavi, veli sv. Franjo Saleski, da koji vladar, sjedeći za ručkom, od svog zalogaja otkine i pošalje kojem siromahu? A kolika bi onda bila, kad bi mu poslao sav svoj ručak? Kolika napokon onda, kad bi mu poslao komad od svoje ruke, da se nahrani? Naš Isus u presvetoj Pričesti ne daje nam za hranu samo dio svog ručka, komad svog tijela, nego nam daje čitavo svoje tijelo: „Uzmite i blagujte ova je tijelo moje.“ I sa svojim tijelom dariva nam i dušu i svoje božanstvo. Jednom riječju, veli sv. Ivan Zlatousti, Isus dajući nam samog sebe u svetoj Pričesti, dariva nam sve, a sebi ne ostavlja ništa. Evo onog velikog Boga, kojeg svijet ne može shvatiti (opaža sv. Bono), On je naš sužanj u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Kad nam Gospodin u svetoj Pričesti svega samog Sebe daje, kako se možemo bojati da će nam zanijekati ikakvu milost, koju od njega zamolimo?

Molitva: O, Isuse moj, tko te je naveo, da nam samog sebe daruješ za hranu? A što ti više ostaje iza ovog dara, tla nam dadeš i prisiliš da te ljubimo? Ah, Gospodine prosvijetli nas, i daj da upoznamo onu prekomjernost, koja te je nagnala, da postaneš našom hranom i sjediniš se s nama nevoljnim grješnicima. Ali, kad si se Ti nama sav dao, razložno je, da se i mi potpuno damo Tebi. Oh, moj Otkupitelju, kako sam te mogao toliko vrijeđati, kad si ti mene toliko ljubio, te koji nisi imao što drugo učiniti mi, da pridobiješ moje srce? Za me si postao Čovjekom, za me si umro, dao si mi samog sebe za hranu, reci. što si mi drugo mogao učiniti? Ljubim te, neizmjerna dobroto, ljubim te nedokučiva ljubavi. Gospodine češće dođi u moju dušu, svega me raspali svojom svetom ljubavlju; i daj da zaboravim na sve. da na drugo ne mislim; i da drugo ne ljubim osim tebe samog. Presveta Marijo, moli za me. I ti svojim zagovorom pomozi, da budem dostojan češće primiti tvog svetootajstvenog Sina.

Vigilare.info svake nedjelje donosi razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstovi su preuzeti iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906., a koje je 2007. izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...