Subota, 20. travnja 2024.

Zakon o abortusu proglašen formalno neustavnim; pokrenuta nacionalna pro-life peticija

Nakon 26 godina čekanja, prekršivši time sve propise, rokove i ustavljenu praksu, Ustavni sud Republike Hrvatske odlučio je izjasniti se po pitanju ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i tako donijeti odluku o najvažnijem pitanju po pitanju ljudskih prava.

Ustavni sud 21. veljače 2017. je donio, a 2. ožujka 2017. objavio svoju presudu o usklađenosti tzv. Zakona o abortusu iz 1978. s Ustavom Republike Hrvatske.

Ustavni sud je objavio da se:

I. ne prihvaćaju “prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (narodne novine broj 18/78., 31/86, 47/89. i 88/09.).

II. nalaže “Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakona uskladu s utvrđenjima Ustavnog suda iz točaka 49. i 50. obrazloženja ovog rješenja”.

Ustavni sud time je proglasio formalnu neustavnost tzv. Zakona o abortusu iz 1978. godine.

No, iako je još 2009. dobio mišljenja svih četiriju medicinskih fakulteta u Hrvatskoj (o čemu će se naknadno pisati) da ljudski život započinje u trenutku začeća, Ustavni sud je izbjegao odgovoriti na pitanje kada počinje ljudski život.

Također, najspornije segment presude je što su prava iz članaka 35. Ustava RH nadredio ustavnom pravu na život, koje je prema međunarodnoj Konveniji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda (1959.) najveće ljudsko pravo.

Inicijativa Prolife.hr objavila je pokretanje potpisivanja nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” koja će se u idućih 40 dana prikupljati putem interneta i po javnim lokacijama diljem hrvatske, kao i svim (nad)biskupijama.

Peticija će se na koncu predati predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske. Tako će se zakonodavcu pomoći da se donese suvremen, pravedniji i kvalitetniji zakon u pogledu zaštite nerođenog života, koji će biti usklađen s vrednotama hrvatskog Ustava.

Podsjetimo, inicijativa Prolife.hr u svojoj je pokrenutoj kampanji u prosincu 2016., podnijela dopunu originalne ustavne tužbe iz 1991. spomenutog tzv. Zakona o abortusu, što je značilo završetak prvog dijela kampanje.

Za drugi dio kampanje najavljeno je lobiranje prema političarima koji bi trebali donijeti novi kvalitetniji zakon kojim bi se zaštitio život nerođene djece i pružila pomoć majkama i obiteljima koje žele roditi i podizati svoju djecu.

Peticija i sav materijal dostupan je ovdje.

Izvor: Prolife.hr

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...