Četvrtak, 25. travnja 2024.

Stiže li iz Amerike trend koji bi mogao radikalno utjecati na stanovnike Europe?

Pro-life kampanje u Europi pozdravljaju moguće poništenje pravne odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, točnije pravnog slučaja Roe protiv Wadea iz 1973. godine, kao golemu pobjedu života, čime se još više promiče borba protiv legaliziranog pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odgovarajući na vijest o nedavno objavljenom nacrtu mišljenja, kojim bi se poništila odluka kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, pro – life lideri u Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu shvaćaju da takva odluka Vrhovnog suda ne bi okončala pobačaj u Sjedinjenim Američkim Državama, ali da bi ipak udahnula novi život borbi protiv legaliziranog pobačaja u zemljama gdje se problem često smatrao „riješenim“.

Isto tako, smatraju nacrt odluke djelomičnim rezultatom pedesetogodišnje kampanje za poništavanje takvog zakona, posebno kroz ‘marširanje’ za život diljem Sjedinjenih Američkih Država, te kao plod neumorne obrane života od strane pokojnog pape sv. Ivana Pavla II.

Ako sud, za koji se očekuje da će odlučiti o slučaju do kraja lipnja, poništi pravnu presudu Roe protiv Wade, svaka će država moći donijeti vlastite zakone o legalnosti usluge pobačaja. Trenutno devetnaest država ima neaktivne zakone koji zabranjuju pobačaj i očekuje se da će ti zakoni brzo stupiti na snagu ako pravna presuda Roe protiv Wade bude poništena.

Mnoge nacionalne novine diljem Europe objavile su priču kao naslovnu vijest, ukazujući na utjecaj američke politike na zakone o pobačaju diljem europskog kontinenta.

Jacopo Coghe, potpredsjednik talijanske pro-life dobrotvorne organizacije „Pro Vita & Famiglia“, pozdravio je vijesti o nacrtu kao „povijesnu odluku“ i „temeljni korak“ prema „univerzalnom ukidanju prakse koja ubija nevine ljudske živote“ i poziva na „istinsku obranu života, te obranu prava žena i nerođenih”.

„Ako se potvrdi, onda će to predstavljati dašak osvježenja i nade za talijanske pro-life organizacije jer će to biti dokaz da se borba za obranu života na kraju uvijek isplati“, rekao je Coghe. Promatrao je kako „vjetar nade puše iz Sjedinjenih Američkih Država” i predvidio da će to dati „novu snagu” ne samo pokretima za život, nego „prije svega političarima koji su do sada bili previše bojažljivi po ovim pitanjima”.

Hodovi za život

Virginia Coda Nunziante, osnivačica talijanskog Hoda za život, rekla je da je „osobno presretna“ zbog vijesti i da je uvjerena da su se svi Hodovi za život koji su se održavali u Sjedinjenim Američkim Državama od 1974. godine, a koji su je inspirirali da osnuje sličan pokret u Italiji, odigrali „vrlo važnu ulogu u držanju pozornosti javnog mnijenja i političara visoko po pitanju obrane nevinog života”.

Ona vjeruje da će odluka, ako bude potvrđena, dodatno potaknuti javnu raspravu, prisiljavajući društvo da se suoči s „činom pobačaja” i stoga će imati značajan utjecaj u „svim zemljama u kojima je pobačaj legalan”. Objasnila je da su Sjedinjene Američke Države nakon Rusije bile jedna od prvih zemalja koja je legalizirala pobačaj, što su poslije „preuzele sve europske zemlje“. Slično, smatra ona, bi Sjedinjene Američke Države mogle prednjačiti u preokretu kada je u pitanju obustava pobačaja.

„Talijani uvijek vide Ameriku kao predvodnika na mnogo načina“, rekla je Coda Nunziante, pa ova odluka „označava preokret“. Ako se u Sjedinjenim Američkim Državama uspije srušiti pravni slučaj Roe protiv Wadea, onda će „Italija isto tako uspjeti ukinuti takve zakon, u što kraćem vremenu“, zaključila je Coda Nunziante, koja je trenutno predsjednica udruge „Famiglia Domani“, talijanske pro-life grupe. „Na nama, civilnom društvu i političarima bit će u velikoj mjeri odluka da ne dopustimo da ovaj poseban trenutak prođe, a da javnosti nismo prenijeli pravu poruku…Kojom poručujemo da je pobačaj zločin”.

Liam Gibson, politički i pravni službenik „Društva za zaštitu nerođene djece“ (SPUC) u Sjevernoj Irskoj, rekao je da će „činjenica da se situacija sada okreće u Americi zapravo potaknuti ljude koji se zalažu za život u Irskoj da udvostruče svoje napore“. „To će možda navesti druge da preispitaju cijelo pitanje u vezi pobačaja. Nijedna druga država, osim Velike Britanije, naravno, nema toliki utjecaj u Irskoj kao Sjedinjene Američke Države”.

John Smeaton, potpredsjednik udruge „Voice of the Family“, koja predstavlja udruženje pro-life grupa diljem svijeta, rekao je da će odluka Vrhovnog suda označiti „kolosalnu pobjedu“ pokreta protiv pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama koji će „zaslužiti tople čestitke svijeta i duboku zahvalnost”. Takav veliki korak, rekao je, bilo bi nemoguće objasniti u „čisto ljudskim terminima“, te je skrenuo pozornost na to kako je ubrzo uslijedila „posveta Rusije Bezgrešnom Srcu Marijinu od strane pape Franje, u zajedništvu s biskupima svijeta“.

Tiskovni ured Svete Stolice i Papinska akademija za život su upitani žele li komentirati nacrt mišljenja Vrhovnog suda. Tiskovni ured Svete Stolice nije još odgovorio.

Fabrizio Mastrofini, glasnogovornik Papinske akademije za život, rekao je da će akademija „objaviti priopćenje, ali tek kada se javno objavi odluka Vrhovnog suda“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...