Nedjelja, 01. listopada 2023.

Što je žena?

Ovaj mjesec je u Sjedinjenim Američkim Državama izašao dugo iščekivani dokumentarni film „What is a woman?“, koji je režirao Justin Folk, a producirao ga je i objavio „The Daily Wire“. U devedeset minuta konzervativni komentator Matt Walsh nastoji u konverzacijama s protivnicima transrodne ideologije i zagovornicima toga pokreta, koristeći znanstvenu argumentaciju, objasniti zašto je nova kultura pogubna.

U prvome dijelu dokumentarnog filma se pokazuje da je transrodna kultura postala popularna, zbog mogućnosti da potlačeni izraze svoje mišljenje, i profitabilna, zbog brojnih medicinskih institucija koje omogućuju tretmane promjene spola. Uz to se u filmu analizom dolazi do zaključka da su upravo mladi podupiratelji rodne ideologije često bili društveno odbačeni, tj. zaboravljeni u društvu prije prihvaćanja ove ideologije.

Deformiranje društva

Dokumentarni film je i za mainstream ljevicu bio neočekivan te je trenutačno dvadeset četvrti na IMDB-ovoj listi popularnih filmova. Matt Walsh je u konverzacijama pokazao razinu poštovanja prema pripadnicima rodne ideologije ne postavljajući trik pitanja, nego jednostavna pitanja na koja liječnici i sveučilišni profesori, podupiratelji rodne ideologije, nisu mogli odgovoriti. Uz to je u antropološkoj usporedbi afričke plemenske kulture sa zapadnom, tj. američkom kulturom, naišao na mnoge logičke falacije koje se događaju u zapadnoj mainstream kulturi.

Pokazao je na jednostavnim životnim primjerima što se događa s društvom kada dođe do potpunog društvenog prihvaćanja transrodnosti, te kako se društvo deformira kada više ne postavljamo pitanja i kao posljedicu toga nam društvo više ne dopušta protivljenje takvoj ideologiji (događa se i kazneni progon pojedinaca). Sama činjenica da se o filmu i dalje debitira u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje da u društvu postoji potreba da se čuju odgovori koje određeni ideolozi žele sakriti.

Nadalje, Walsh je kao novinar i istraživač u ovome dokumentarnom filmu pokazao razinu objektivnosti i humora ostajući ravnodušan, bolje reći neutralan, za vrijeme nekih intervjua, iako su neki od govornika nastupili jako neprijateljski prema njemu, a jedan od najboljih primjera je bio marš žena gdje nitko od sudionika/ica nije mogao definirati što je žena.

Što je istina

Uz pohvale mora se istaknuti zamjerka da nije dovoljno stavljen naglasak na medicinske posljedice promjene spola i samo korištenje skupih lijekova, te je time djelomično izgubljena prilika za još veće propitivanje posljedica transrodne kulture i izazivanje još većeg šoka među američkim rodnim fanaticima.

U zaključku bih htio reći da je zastrašujuće bilo vidjeti da tako malena manjina može kontrolirati školski sustav, ali i šport i znanost, s ciljem usklađenja iskrivljenih osjećaja sa stvarnošću, što nam ovaj film jako dobro pokazuje.

Ovaj film poručuje da do promjene ne će doći tako da samo napadamo one koji imaju suprotno mišljenje, nego im moramo pomoći da spoznaju što je istina. Put do toga je težak i traži da se povrijede osjećaji i “istina“ mnogih ljudi, ali je nužan korak kako bismo kao društvo moglo krenuti dalje. Uostalom, to je i poruka koju ovaj film šalje pozivajući nas da odgovorimo na ovo jednostavno pitanje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...