Petak, 19. travnja 2024.

NOVI USTUPAK HDZ-A LJEVICI Vraća li se Marx u školske udžbenike?

Hrvatska demokratska zajednica, kao navodno demokršćanska stranka, uvijek je na vrijednosnom planu spremna na kompromise s lijevo-liberalnim idejama.

Tzv. Zakon o diskriminaciji, Istanbulska konvencija, druge vrste obiteljskih zajednica…

Progresivni HDZ, ispražnjen od vrijednosnih sadržaja, ali očišćen od „ekstremizma“, pod „vodstvom Andreja Plenkovića“ (sintagma koju koristi svaki ministarski klimavac u javnim istupima) kao alternativu za vjeronauk uvodi predmet pod nazivom „Kritičko mišljenje“.

Predmet je moderno koncipiran da djecu od početka vodi  kritičkom mišljenju i odvajanju onoga što je valjano od onoga što je nevaljano, kazao je ministar Radovan Fuchs i izrazio nadu da će ispuniti očekivanja.

Ne znamo detaljniji sadržaj predmeta, no sam naziv opasno podsjeća na ono što se naziva kritička teorija. Ova je teorija proizišla iz neomarksističkog inkubatora Frankfurtske škole, a Pat Buchanan ju je odlično definirao kad je rekao da je ona „destruktivna kritika svih glavnih elemenata zapadne kulture, uključujući kršćanstvo, kapitalizam, vlast, obitelj, patrijarhat, hijerarhiju, moral, tradiciju, seksualne ograde, odanost, domoljublje, nacionalizam, nasljedstvo, etnocentrizam, konvencije i konzervativizam“.

Ako netko misli da smo ušli u sferu teorije zavjere pa napamet donosimo zaključke neka se prisjeti da je danas na Zapadu školsko-obrazovni sustav postavljen upravo u skladu s idejama kritičke teorije. A na tome istom Zapadu i Hrvatska crpi svoje napredne uzore.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...