Petak, 29. ožujka 2024.

ZAZIVANJE MRTVIH? Vodeći kanadski isusovac ističe novi misionarski cilj prihvaćanja ‘autohtonih duhovnosti’

Za razliku od isusovačkih misionara poznatih kao sjevernoamerički mučenici, današnji isusovci redefinirali su svoju misiju prema domorodačkim plemenima Kanade kao misiju usmjerenu na asimilaciju nekršćanske duhovnosti domorodaca u novu “ekološku duhovnost” koja se gura unutar Crkve.

U intervjuu za Vatican News, otac Gilles Mongeau S.J., provincijalni vikar kanadskih isusovaca, iznio je neke pojedinosti o suvremenom pristupu koji je Družba Isusova imala kada je u pitanju evangelizacija kanadskih domorodačkih plemena. Ovaj moderni pristup uključivao je poučavanje duhovnih tradicija domorodaca i korištenje domorodačkih ceremonija u katoličkim vjerskim službama, unatoč činjenici da domorodačke duhovne tradicije uključuju zazivanje duhova mrtvih i štovanje božanstava prirode poput “majke zemlje”, kao što je npr. svjedočio na ceremoniji razmazivanja u kojoj je prošli tjedan sudjelovao papa Franjo.

“Što se tiče obrazovanja,” rekao je Mongeau, “aktivno podupiremo dvije srednje škole koje su prvenstveno usmjerene na domorodačku djecu. Oni posvećuju puno pažnje pojedinačnim učenicima i njihovim obiteljima i poučavaju autohtone kulturne i duhovne tradicije… Što se tiče jezika i kulture, potičemo upotrebu autohtonih jezika i ceremonija u katoličkim vjerskim službama”.

U zaokretu u odnosu na prethodno katoličko odbacivanje duhovnih tradicija i obreda autohtonih plemena kao poganskog praznovjerja – odbacivanje koje su isusovački misionari shvaćali kao bitan aspekt istinskog prihvaćanja Evanđelja – kanadski isusovački provincijalni vikar osudio je ranija nastojanja misije usmjerena na obraćenje starosjedioca na kršćanstvo i pozvao na “dekolonizaciju” “prakticiranja kršćanske vjere”. Umjesto toga, rekao je, kanadski katolici trebaju “cijeniti bogatstvo domorodačke duhovnosti”, piše LifeSite News.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...