Petak, 19. travnja 2024.

ODLIČNE VIJESTI: Broj pobačaja u Hrvatskoj u 15 godina smanjen za četvrtinu

Prošle su godine u Hrvatskoj 1774 pobačaja obavljena na zahtjev žena, s time da se ukupan broj pobačaja u zadnjih 15 godina smanjio za četvrtinu, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u izvješću za 2021. godinu.

Naime, 2006. godine ukupno su obavljena 10.224 pobačaja, a lani je bilo 7712 takvih zahvata, što je 2512 slučajeva manje.

Izvor podataka su isključivo bolnice jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska ima nižu stopu legalno induciranih pobačaja na tisuću rođene djece od susjednih zemalja i prosjeka EU iako je opći trend smanjivanja stope pobačaja uočljiv u većini europskih zemalja.

Stopa prijavljenih pobačaja kod mladih žena (ispod 20 godina) u Hrvatskoj je znatno niža nego u većini susjednih zemalja i EU.

Najviše stope pobačaja (s obzirom na broj stanovnika) imaju Karlovačka i Međimurska županija, a najniže Splitsko-dalmatinska i Brodsko-posavska županija.

Gotovo trećina žena koje su se odlučile na pobačaj bile su u braku i već su imale dvoje djece, što dokazuje da se prekid trudnoće i dalje previše često koristi kao zamjena za kontracepciju u srednjoj životnoj dobi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...