Utorak, 23. travnja 2024.

Galimatijaška diplomacija

Još mi odjekuju u umu riječi iz dana dok sam boravio u liceju i učio napamet Demostenov znameniti govor O vijencu, napose dio o iskrenom domoljublju (18, c. 205): „Tadašnji Atenjani nisu tražili niti govornika niti vojskovođu po kojem će sretno robovati, ali nisu smatrali vrijednim niti živjeti, ako neće biti moguće to činiti u slobodi. Svaki od njih je smatrao da se nije rodio samo za oca i majku, nego i za domovinu“. Zašto citiram Demostena kada govorim o diplomaciji? Zato što je diplomacija odraz države i domoljublja, a hrvatski diplomati ne pokazuju godinama nikakve konkretne rezultate, osim što troše novac poreznih obveznika i prate ih skandali kojima još više sramote Republiku Hrvatsku u svijetu.

Prošli tjedan dogodio se još jedan skandal u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Hrvatskom diplomatu Damiru Sabljaku su prije tjedan dana zaštitari zabranili ulaz na radno mjesto, iako je pravomoćnom presudom Upravnog suda vraćen na posao. Uz to što je pravomoćnu oslobođen, ipak su određeni lobiji odlučili pokrenuti još jedan postupak protiv gosp. Sabljaka i to pred Službeničkim sudom. Postupak ulazi u petu godinu, čime se potvrđuje neučinkovitost pravosuđa, jer da su nešto imali protiv gosp. Sabljaka već bi ga osudili. Može se po zna koji put postavili pitanje zašto se uopće pokrenuo postupak protiv diplomata Sabljaka?

Zato što je glavni tajnik MVEP-a Damir Sabljak objavio “netočne i neutemeljene informacije“ o hrvatskim diplomatima, a posebnu je štetu nanio “službi vanjskih poslova“ prijavivši korupciju u našim veleposlanstvima u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Po navodima mainstream medija i MVEP-a to je trebao učiniti ranije. Isti mainstream mediji i MVEP zaboravljaju navesti u svojim izvještajima da je 2019. Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije izrazilo nezadovoljstvo zbog toga što je MVEP odbilo dostaviti vijeću putne naloge diplomatkinje Lorete Bertoša-Kušen koja je bila zaposlena u generalnom konzulatu u Sydneyju, a koju je diplomat Sabljak optužio za zloporabu funkcije. Sabljak tvrdi da postoje dokazi o putovanjima Bertoša-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva, kao supruge veleposlanika i zaposlenice u veleposlanstvu.

Uz optužbu za zloporabu funkcije bio je prekršen pravnik MVEP-a jer je njezin muž istodobno bio veleposlanik u Australiji. Za “nagradu“ je Bertoša-Kušen imenovana na funkciju glavne tajnice MVEP, ali je 2018. smijenjena na zatvorenoj sjednici vlade. Kasnije će postati članicom Upravnog odbora International School of Helsinki (u zemlji u kojoj je njezin muž nekoć bio ambasador), dok je njezin muž imenovan prvim rezidencijalnim ambasadorom Republike Hrvatske u Južnoj Koreji.

Drugi veliki diplomatski skandal dogodio se u našoj ambasadi u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomat Sabljak tvrdi da je tadašnji veleposlanik Joško Paro godinama zlorabio položaj veleposlanika u Washingtonu, da je kršio pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva i oštetio državni proračun za 1,900.000 kuna.

Zanimljivo da je nekadašnji predsjednik Ivo Josipović imenujući Joška Paru za veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama rekao sljedeće: „Drago mi je da je upravo on veleposlanik u Washingtonu. Siguran sam da će on u svom mandatu ne samo nastaviti politiku dobrih odnosa, odnosno politiku koju provode vlada i predsjednik kao sukreatori vanjske politike, nego da će u profesionalnom smislu napraviti još i korak naprijed… SAD je naš strateški partner i upravo zato je važno da u Washingtonu imamo vrhunskog diplomata“. Ako je Paro vrhunski diplomat, onda se bojim pomisliti kakvi su prosječni diplomati ili oni niže kategorije koje šalju na egzotične lokacije, čisto da malo vide svijeta, kada već orijentalne jezike ne znaju.

Moglo bi se još puno toga reći o Jošku Pari, ali kod skandala je zanimljivo kome je isplaćivana velika plaća u našem veleposlanstvu u Washingtonu. Novac je isplaćivan Zoranu Konstantinoviću, koji je bio imenovan za ekonomskog savjetnika hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Kako za ekonomskog savjetnika u našem veleposlanstvu može biti imenovana osoba koje je osuđena za prijevaru na američkoj burzi i zbog čega mu je zabranjen ulazak u američke institucije? Uz to supruga Joške Para, Jasna Paro, dugogodišnja novinarka HRT-a, nije mogla raditi kao dopisnica u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je zato radila kao dopisnica HRT-a iz Londona, dok je veleposlanik u Londonu bio upravo Joško Paro. Kako čudan slijed događaja…

Neki će reći da se hrvatska diplomacija sastoji od raznih mikro skupina odanih Lončaru, Graniću, Mesiću, Josipoviću… Što je u konačnici nebitno, jer je cilj diplomatskog zbora jedne zemlje da u njemu budu najbolji pojedinci koji rade za interese države. Dijelu hrvatskih diplomata to uopće nije bitno nego im je cilj dobiti dobru veleposlaničku funkciju u inozemstvu, gdje nitko ne zna na što se troši novac i koliko se novaca troši, što je krimen protiv domovine. Kako bi rekao Kranjčević: „Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati…“, ali kako da umru oni koji ideala nikada nisu imali, kojima je ideologija novac?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...