Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zašto je Novi Zeland postao policijska država?

U subotu je na Twitter profilu @WallStreetSilv korisnik napisao kako je „Novi Zeland postao policijska država“, a u nastavku tweeta je naveo potkrjepljenje tvrdnje brošurom koju je objavila novozelandska vlada, prema kojoj obitelji i prijatelji trebaju prijaviti građane koje se protive vladinim mjerama, uključujući mjere protiv COVID-a 19.

Kako ne bi ostao samo na riječima, autor je tvrdnju potkrijepio video isječkom iz novozelandske informativne emisije NewsHub, koja se emitira na novozelandskim televizijskom kanalima Three i Edenu. Tweet ima više od tri milijuna pogleda i podijeljen je deset tisuća puta, a ovdje možete pogledati tweet.

Zasigurno da ovako uznemirujuće vijesti podsjećaju na jedan ulomak iz Solženjicinovog romana Gulag, u kojem autor spominje da je sovjetska država tražila građane da prijave sve protivnike režim (pa i vlastite članove obitelji) ili će šutnjom postati pomagači, a samim time protivnici države koja će ih na kraju poslati u gulag. Zar se ista stvar ne događa u Novom Zelandu? Je li istina što se tvrdi u malo prije navedemo tweetu?

Istina je da u video isječku direktorica novozelandske Sigurnosno-obavještajne agencije, Rebbeca Kitteridge, govori o tome kako se mogu prepoznati potencijalni teroristi tvrdeći sljedeće: „Dakle, to bi moglo biti zbog mjera protiv COVID-a koje je vlada poduzela ili bi to mogle biti druge politike koje se tumače kao kršenje prava, a to je ono što opisujem kao neku vrstu ideologija i uvjerenja potaknutih teorijama zavjere“. Nadalje, napominje kako se moguće „teroriste može prepoznati“ po narativu „mi protiv oni“. Pa zar to nije nešto što se često može čuti u političkoj areni, pa čak i u Hrvatskoj (ovakvi pojmovi nisu strani niti hrvatskoj političkoj eliti)?

Ali da napravim potpuni fact-checking, istina nije da se u samoj brošuri, koja se može pročitati online, na listi osnova za prepoznavanje terorista nalazi protivljenje ili kritika mjera vezanih uz COVID-19 kao razlog za nasilan ekstremizam, zapravo COVID-19 se uopće ne spominje. No, iako dio tvrdnje o brošuri u objavljenom tweetu nije točan, ipak je sadržaj video isječka točan. Čak ni Rebbeca Kitteridge nije zanijekala tvrdnju koju je iznijela tijekom konferencije za tisak. Što nam to govori?

Da je Novi Zeland postao policijska država, a da brošura ili zakoni ne moraju uvijek odražavati ono što se događa u društvu. Kršenja zakona je osnova diktatorskih režima, iako će se ti režimi zaklinjati da poštuju demokratsku slobodu svojih građana i pravo na izražavanje mišljenja. Uostalom, komunističke države su najbolji pokazatelj toga iz ne tako davne prošlosti, a paradoksalno je da su komunisti u samim nazivima svojih tvorevina voljeli isticati da su njihove države “demokratske“ ili “narodne“ republike (kao npr. Njemačka Demokratska Republika ili Demokratska Narodna Republika Koreja).

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...