Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ordo Iuris traži da uhićeni četnik u Sjedinjenim Američkim Državama bude izručen Hrvatskoj

Pravda je spora, ali dostižna. Tako bi se moglo opisati uhićenje ratnog zločinca Jugoslava Vidića ovog četvrtka u Ohiju, koji je kao pripadnik vojske tzv. Republike Srpske Krajine počinio ratne zločine na području Hrvatske.

Jugoslav Vidić je 1999. prilikom dolaska u Sjedinjene Američke Države prevario američke dužnosnike da bi dobio status zakonitog stalnog boravka. Izostavio je u prijavnim formularima da je služio u vojsci tzv. Republike Srpske Krajine, točnije u Crvenim beretkama – ogranku vojske poznatijem kao Jedinica za specijalne operacije, i lažno je izjavio da nikada nije bio optužen za kršenje zakona, iako je 1998. u odsutnosti osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj. Uz pravomoćnu presudu u Hrvatskoj, protiv Vidića se vodi postupak pred Okružnim sudom SAD-a u Clevelandu zbog kojeg bi mogao dobiti do petnaest godina zatvora.

Ratni zločinac Jugoslav Vidović dobio je dvadeset godina zatvora za okrutno ubojstvo Stjepana Komesa, s kojim je prije Domovinskog rata radio zajedno u mesoprerađivačkoj tvornici Gavrilović. U krugu tvornice Gavrilović je 16. rujna 1991. Jugoslav Vidić izvukao iz skupina zarobljenika Stjepana Komesa i odsjekao mu ruku do lakta, jer se Stjepan Komes ranije rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom prilikom njegove posjete Petrinji. Zbog dobivenih rana Stjepan Komes je iskrvario te je nakon oslobođenje Petrinja ekshumiran i identificiran.

Jedan od svjedoka, Ivica Pandža – Orkan, ovako opisuje užasan događaj: „Jugoslav je pružio ruku Stjepanu kao da će ga pozdraviti, a kada mu je ovaj nesretnik htio otpozdraviti pružanjem ruke, on mu je odsjekao mesarskim nožem do lakta. Iskrvario je, a njegov leš je naknadno pronađen”. Što pokazuje stupanj zvjerstva koji je ratni zločinac Jugoslav Vidić napravio za ideju Velike Srbije.

Na poticaj američkih Hrvata upoznatih sa slučajem Vidić i sporom reakcijom hrvatske vlasti u slučaj se uključio Ordo Iuris, koji je već prije od Ministarstva pravosuđa tražio osnovne informacije u vezi izručenja ratnog zločinca hrvatskim pravosudnim tijelima. Potrebno je da J. Vidić odsluži zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, jer je u Petrinji počinio stravične zločine. Ordo Iuris će u pravnom procesu tražiti od Ministarstva vanjskih poslova da se kontaktira američko Ministarstvo pravosuđa kako bi se žurno pokrenuo postupak za njegovo izručenje hrvatskim pravosudnim tijelima.

Ostaje nam pitanje što će učiniti hrvatsko Ministarstvo pravosuđe i općenito hrvatska Vlada u vezi ovog okrutnog slučaja?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...