Srijeda, 24. travnja 2024.

“Hrvatske“ feministice organiziraju nemaštovit “noćni marš”

Na današnji Međunarodni dan žena održava se u Zagrebu, pod vodstvom VoxFeminae, prosvjed – noćni marš – za ostvarivanje prava žena. Feministice, tko zna kojeg vala, ne znaju za što se bore na današnjem prosvjedu.

Zašto to tvrdim? Zato što bi ih i jednostavno pitanje smelo… Primjerice, zašto izvlače parole iz arhaične faze feminizma, kao što je parola današnjeg prosvjeda: Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici? Pa ova parola nije odraz trećeg, a kamoli četvrtog vala feminizma.

“Hrvatske” feministice ostale su u ideološkom smislu na razini razvoja jugoslavenskog feminizma. Nepoznavanje suvremene lijeve misli zna biti jako opasno, jer lijeva misao, koliko je meni poznato, teži prema “prosvjetljenju“ i “napretku“ društva, a naši jadni ljevičari/ke skroz se vraćaju na Balkan – prizvuk primitivizma u mnogim lingvističkim konstrukcijama. Moraju odbaciti te udžbenike Praxis škole u Zagrebu, škode im.

Parola koju su odabrale je jako opasna. Ponovit ću je još jednom „Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici“. Štrajk je moguć u raznim situacijama, ali zašto povezivati kuhinju i ulicu? Kružna logika, poveži šta možeš. Ovo pokazuje da su feministice retrogradne, ne mogu se maknuti od arhaičnih pojmova.

Feministice u članku najave kažu: „govore nam da ne hodamo mračnim ulicama zbog opasnosti“. Ako feministice smatraju da hodanje mračnim ulicama nije opasno i za muškarce očigledno se nisu nikad maknule iz salonskih krugova. Postoje dijelovi svijeta, ali i Europe, gdje je opasno hodati po centrima gradova – neka samo odu u Importanne Pothodnik preko noći. Opet nepoznavanje materije. Moraju krenuti putovati. Preporučujem im Aleppo u Siriji, bio sam prošlo ljeto. Prekrasno mjesto za feministice.

Kaže autor/ica (da nisam isključiv) nadalje u članku „već (misli na žene) da se vratimo u sigurno, u četiri zida nuklearne obitelji, u kuhinje i spavaće sobe u kojima radimo “iz ljubavi”…“. Pa očigledno se većina osoba ženi ili udaje iz osjećaja ljubavi, a raditi iz ljubavi ne isključuje i muškarca koji se svako jutro ustaje raditi zbog obitelji. Opet nepoznavanje materije. Feministice su isključive.

Što je cilj ovog prosvjeda? U jednom dijelu članka, tj. najave za prosvjed feministice kažu da žele „marširati za besplatan pobačaj, za ukidanje priziva savjesti u javnim bolnicama i za vraćanje prava na pobačaj u Ustav“. Dakle, tipičan lijevi prosvjed. Pozivanje na odobravanje ubojstva i ukidanje prava osobe na priziv savjesti. Opet nepoznavanje materije. Feministice bi mogle odslušati koji kolegij iz etike.

Ovaj, ali i drugi prosvjedi bi trebali dovesti do toga da „penzionerke ne kopaju po smeću, (da se) migrantkinje ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru ni na ulici ni online“. U Hrvatskom saboru se trans osobama ugrožavaju životi? Kako? Ja sam mislio da je ovaj marš za prava žena, a ne transrodnih ljudi. Opet nepoznavanje materije. Bućkuriš misli i nedosljednosti.

Imale su nešto i za poručiti muškarcima, precizirale su kojim grupama: „mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati“. Ajde što su poručile svima ostalima što ih “ide”, ali zašto su dirale “obiteljaše“. Ovo je neka nova skupina, nepoznata mi je riječ.

Aha! Mislim da je „obiteljaš” čovjek koji ima obitelj. Znači feministice straše muškarci koji imaju obitelj? Zanimljiva konstrukcija stvarnosti. Kakve bi obitelji trebale biti?

Možda bi svoj popularni “8. mart“ feministice mogle obilježiti tako da nam daju odgovor na pitanje: Što je žena? Jer živimo u razdoblju kada je skoro pa “nemoguće“ definirati ženu. Možda bi se feministice trebale pozabaviti time.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...