Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Oxford: Poznato sveučilište odriče se kršćanske tradicije u korist islama

Na sveučilištu u Oxfordu, točnije na jednom od koledža, otkazana je godišnja proslavu Dana svetog Jurja za 2023. i umjesto toga slavit će kraj ramazana – tzv. „Eid al-Fitr“ (festival prekida posta).

Uprava koledža sv. Magdalene, koji je osnovan gotovo stotinu godina prije engleske reformacije i dobio je ime po sv. Mariji Magdaleni, smatra da nije važna proslava blagdana sv. Jurja – nebeskog zaštitnika Engleske (23. travnja), ali je zato bitna proslava ramazanskog bajrama.

Kako prikladno! Tradicija koja se stoljećima održava biva odbačena, jer “engleski jelovnik” za blagdan sv. Jurja može uvrijediti muslimane. Nešto što je u jednoj vjeri zabranjeno mora slijedom moderne logike postati zabranjeno i za većinski narod. Zar ne? Što svinjetina još radi u trgovinama?

Koledž će umjesto toga na dan ramazanskog bajrama (21. travnja) ponuditi jela koja slijede „muslimanske običaje“. Prema muslimanskim običajima hrana mora biti halal (religijski dopuštena) i ne smije se točiti alkohol. Napose se ove promjene običaja odnose na škotske studente u Oxfordu, oni se moraju prilagoditi političkim promjenama u Škotskoj. Uskoro možemo očekivati da će popularni škotski viski zamijeniti okusom neprivlačan jogurt lassiju – nacionalni ponos Pakistana.

Zanimljivo da proslava sv. Jurja – koja se često veže uz križare – nije nepoznata muslimana. Među sufijama – neki bi ih nazvali dervišima – čuva se uspomena na sv. Jurja kao svetačku, proročku  i historijsku osobu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...