Petak, 26. travnja 2024.

Istraživanje pokazalo da zajednički život prije braka dovodi do razvoda

Izvještaj (istraživanje) o utjecaju suživota, zaruka i razvoda u Sjedinjenim Američkim Državama, koje je objavio Institute for Family Studies, ukazuje na povećan broj razvoda među parovima koji su živjeli zajedno prije braka u odnosu na one koji su se započeli zajednički život nakon vjenčanja.

Na temelju podataka o parovima koji su se vjenčali između 2010. i 2019., znanstvenici su utvrdili da je „odgađanje zajedničkog života prije braka, ili započinjanje zajedničkog života nakon zaruka, povezano s manjom vjerojatnošću da će doći do razvoda“.

Prema dostupnim podacima iz istraživanja, 46 posto ispitanika (američkih parova) živjelo je zajedno prije zaruka, 20 posto nakon zaruka, a 34 posto nakon vjenčanja. Istraživanje je pokazalo da je 34 posto ispitanika, koji su živjeli skupa prije braka, završilo svoj brak razvodom. Za usporedbu, oni koji su zajedno živjeli nakon zaruka ili stupanja u brak imali su stopu razvoda od 23 posto.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da 36 posto izvanbračnih parova donijelo konkretnu odluku o zajedničkom životu prije braka, dok je 64 posto ispitanika to učinilo bez dogovora. Posljedično, 34 posto izvanbračnih parova, od onih 64 posto, suočilo se s većom mogućnošću razvoda nakon započetog suživota u usporedbi s 21 posto onih koji su odluku donijeli zajedno.

Daljnja pitanja u studiji otkrila su najčešće razloge koje su parovi naveli za zajednički “suživot” prije vjenčanja. Čak 44 posto izjavilo je da su to učinili kako bi „proveli više vremena sa [svojim] partnerom/icom“, 22 posto izjavilo je da smatraju kako zajednički život „imao smisla s financijske strane“, 17 posto  izjavilo je kako im je bilo „nezgodno živjeti odvojeno“, a 17 posto je to učinilo kako bi “testirali vezu“.

Prema podacima, oni koji su se doselili iz financijskih razloga imali su najveći postotak razvoda – čak 40 posto. Oni koji su bili motivirani da to učine kako bi „testirali vezu“ bili su na drugom mjestu s 33 posto u usporedbi s onima koji su zajedno živjeli iz pogodnosti (29 posto) i onima koji su željeli provesti više vremena jedno s drugim (23 posto).

Podaci iz 2022. pokazali su da brakovi (u SAD-u) u kojima su supružnici ranije živjeli u izvanbračnoj zajednici imaju 25 posto veću vjerojatnost da će završiti razvodom u usporedbi s onima koji su prakticirali čistoću. Slično tome, oni koji su živjeli zajedno prije braka imali su 30 posto veću vjerojatnost da će se razvesti od onih koji nisu.

„U Sjedinjenim Američkim Državama zajednički život prije braka postao je česta pojava prije otprilike pet desetljeća”, napisali su istraživači Scott M. Stanley i Galena K. Rhoades. „Do kasnih 90-ih više od tri petine srednjoškolaca u SAD-u vjerovalo je da je ‘dobra ideja da par živi zajedno prije vjenčanja kako bi saznali slažu li se doista’. Ovaj osjećaj ostaje jednako popularan i sada, jer većina odraslih vjeruje da je mudro prvo živjeti zajedno kako bi testirali vezu. A u praksi se procjenjuje da 70 posto parova danas živi zajedno prije vjenčanja”, zaključili su u jednoj studiji Scott M. Stanley i Galena K. Rhoades.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...