Subota, 27. travnja 2024.

Prosvjedi u Francuskoj: Paljenje knjižnice u Marseilleu poruka je Hrvatskoj

Vijesti koje objavljuju frankofonski portali i žurnali potvrđuju da se u Francuskoj događa revolucija koju predvode imigranti. U prvih tjedan dana prosvjeda u Francuskoj, zbog ubojstva tinejdžera alžirskog podrijetla u Nanterreu – predgrađu Pariza, uništeno je skoro šest tisuća vozila i oštećeno više od tisuću zgrada, uključujući dvjestotinjak policijskih postaja. Gradovi u Francuskoj gore.

Predsjednik E. Macron morao je zbog nasilnih prosvjeda početkom ovog tjedna doći u jednu policijsku postaju da bi podržao obeshrabrene policajce, a do sada je u neredima ozlijeđeno više od sedamsto policajaca. Šokantni su podaci koje je u ponedjeljak objavilo francusko Ministarstvo unutarnjih poslova u vezi prosvjednika: prosječna dob uhićenih je sedamnaest godina i četrdeset posto ih ima kriminalni dosje.

Konzervativne stranke istaknule su činjenicu: vrlo malo etničkih Francuza sudjelovalo u neredima. Francuski političar Bruno Retailleau rekao je da su migranti, uključujući drugu i treću generaciju građana s migrantskim podrijetlom, odgovorni za nemire koji su uzrokovali velika razaranja diljem zemlje i štetu veću od milijardu eura. Čak je i baka ubijenog alžirskog tinejdžera rekla da prosvjednici koriste smrt njezinog unuka za uništavanje gradove.

Francuzima je također dosta stanja beznađa i sve više raste nezadovoljstvo zbog migranata iz Maghreba. Istraživanje koje je proveo Ifop-Fiducial pokazuje kako 67 posto francuske javnosti podržalo formiranje Šeste Francuske Republike s novim ustavom temeljenim na parlamentarnom sustavu i proporcionalnoj zastupljenošću, u usporedbi sa samo 33 posto građana koji se tome protive.

Prosvjednici su zapalili knjižnicu u Marseilleu

Prosvjedi su napose usijali već postojeće napetosti između domicilnog stanovništva i doseljenika na jugu Francuske, gdje živi velika zajednica muslimana iz Maghreba. U Marseilleu su prosvjednici 30. lipnja zapalili historijski važnu knjižnicu Alcaraz, koja je bila jedna od najvećih knjižnica u Francuskoj. Iako nema potvrda da su knjižnicu zapalili muslimani, većina prosvjednika u Marseilleu su bili muslimani. I ovo ne bi bio prvi put da muslimani uništavaju ono što smatraju neprimjerenom kulturom.

Kalif Omar je prilikom osvajanja Egipta dopustio spaljivanje knjižnice u Aleksandriji, a historičari tvrde da je prije paljenja knjižnice rekao„Ako se knjige iz knjižnice slažu s Kuranom, mi ih ne trebamo; a ako se protive Kuranu, uništite ih“. Valjda neće kao u slučaju aleksandrijske knjižnice za požar knjižnice Alcaraz optužiti kršćane pa snimiti film kao „Agora“, u kojem se kršćane historijski neutemeljeno prikazuje kao one koji uništavaju kulturu.

Paljenje knjižnice u Marseilleu sigurno bi odobrio palestinski imam Abu Taqi Al-Din Al-Dari, koji je 2019. godine u govoru muslimanima u džamiji Al-Aksa u Al-Qudsu (Jeruzalemu) ustvrdio da mladi u Francuskoj ne cijene brak toliko koliko ga cijene muslimani, ali po njemu to nije razlog zašto će Francuska postati džamahirija. Umjesto toga, objasnio je, Francuska će postati džamahirija kroz džihad, budući da muslimani moraju imati zemlju koja će donijeti islamsko vodstvo i poruku Zapadu. Dodao je da će u konačnici cijeli svijet biti podvrgnut vladavini islama.

Prosvjedi u Francuskoj su poruka Hrvatskoj

Ako ne želimo u Hrvatskoj revolucije i paljenja knjižnica kao Francuskoj, onda se Hrvatska mora konačno početi brinuti za useljeničku politiku. Odlično bi bilo kada bi napravili irski model pa pozvali pripadnike naše dijaspore na povratak u domovinu, a ako ne, onda bi, kao što je na Twitteru napisao Vice Batarelo, trebali prioritetno dovoditi katoličke useljenike. Njegov tweet možete pročitati u nastavku teksta.

Pogrešno bi bilo nastaviti politiku dovođenja stranih radnika bez plana, a posebno je opasna ideja koju predlažu tzv. “stručnjaci“ u MUP-u. Oni smatraju potrebnim omogućiti useljenicima u Hrvatsku dozvolu za boravak dok nemaju ugovoreno radno mjesto! Prema tom prijedlogu bi mi, porezni obveznici, morali plaćati njihov boravak i učenje jezika u Hrvatskoj dok još nemaju posla. Očigledno je cilj dovesti što jeftiniju radnu snagu radi rušenja cijene rada naših radnika.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...